Bošnjak: Skupština Crne Gore je spremna da ratifikuje sporazum o pristupanju Švedske NATO u što kraćem roku

Bošnjak se sastala se sa Anikom Ben David, ambasadorkom Švedske u Crnoj Gori i Aleksandrom Pjer Dutrijom, zamjenikom ambasadorke

2295 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore

Crna Gora poštuje odluku Švedske o pristupanju NATO savezu, saopštila je potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak.

"Smatram da će to ojačati taj savez. Izražavam spremnost Skupštine Crne Gore da uvaži ovu istorijsku odluku Parlamenta Švedske i ratifikuje sporazum o pristupanju NATO-u u što kraćem roku", istakla je Bošnjak.

Iz Skupštine je saopšteno da se Bošnjak sastala se sa Anikom Ben David, ambasadorkom Švedske u Crnoj Gori i Aleksandrom Pjer Dutrijom, zamjenikom ambasadorke.

U saopštenju se dodaje da je "Bošnjak iskazala zadovoljstvo što je Švedska kao jedna od najrazvijenijih evropskih zemalja prepoznala važnost evropske integracije Zapadnog Balkana, a pogotovo Crne Gore".

"Na evropskom putu Crne Gore od izuzetne važnosti je činjenica da se sve parlamentarne partije zalažu za pristupanje Evropskoj uniji (EU), kao i visok procenat građana", istakla je Bošnjak.

Iz Skupštine su kazali da je Bošnjak "takođe upoznala ambasadorku sa poslednjim dešavanjima u vezi sa hapšenjima čelnih ljudi pravosudnog sistema".

"Vladavina prava mora zauzeti ključnu ulogu u procesu reforme, a što je od krucijalne važnosti za proces pristupanja EU", rekla je Bošnjak.

U saopštenju se navodi da je Ben David upoznala Bošnjak da je aktuelni zahtjev Švedske za ulazak u NATO dobio potrebnu većinu u švedskom parlamentu i da je ovaj čin nakon decenija neutralnosti istorijski trenutak za tu zemlju.

"Zahtjev za pridruživanje ovom vojnom savezu je rezultat naše zabrinutosti za bezbjednost zbog ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine. Izražavam nadu da će Skupština Crne Gore u što kraćem roku pružiti podršku ratifikaciji članstva Švedske u NATO savezu", kazala je Ben David.

Švedska i Finska danas su zvanično predale zahtjev za članstvo u NATO.

U saopštenju Skupštine se navodi da su "sagovornice takođe razgovarale i o značaju rodne ravjnopravnosti za društvo u cjelini, što Švedska na svom primjeru jasno pokazuje".

"One su dale podršku borbi za ravnopravno učešće žena u političkom životui, ali i u borbi protiv govora mržnje i nasilja nad ženama", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: