Vujović: Nema zatvaranja poglavlja bez dogovora o pravosudnim imenovanjima

“Zbog nedostatka političke volje da kroz dijalog dođemo do rješenja Crna Gora je stajala u mjestu i gubila poziciju regionalnog lidera u EU procesu, što se pored loše evropske reputacije negativno odrazilo i na unutrašnju političku dinamiku i stanje političkog sistema”

3983 pregleda 2 komentar(a)
Vujović, Foto: SDP
Vujović, Foto: SDP

Novi neformalni dokument Evropske unije (EU) o stanju vladavine prava u Crnoj Gori ukazuje da bez širokog dogovora o pravosudnim imenovanjima, koji podrazumijeva otvaranje ozbiljnog političkog dijaloga, nema zatvaranja nijednog poglavlja, ocijenjeno je iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Generalni sekretar Ivan Vujović je kazao da je svim političkim akterima i do sada bilo jasno da će put ka EU biti blokiran dok se ne obezbijedi ustavno rješavanje blokade pravosudnog sistema odnosno kvalifikovane većine za izbor Vrhovnog državnog tužioca, članova Sudskog savjeta i sudija Ustavnog suda.

“Zbog nedostatka političke volje da kroz dijalog dođemo do rješenja Crna Gora je stajala u mjestu i gubila poziciju regionalnog lidera u EU procesu, što se pored loše evropske reputacije negativno odrazilo i na unutrašnju političku dinamiku i stanje političkog sistema”, kazao je Vujović.

On je podsjetio da je SDP više puta, i za vrijeme prethodne, a i vlasti prije 30. avgusta, insistirao da se takav dijalog pokrene i ispuni ključni reformski zadatak sređivanja stanja u pravosuđu.

“Da smo to uradili na vrijeme danas bismo odmakli ne putu ka EU, a time bismo doprinijeli i relaksaciji i konsolidaciji unutrašnjih političkih i društvenih odnosa”, poručio je Vujović.

On je rekao da vjeruje da su neke lekcije naučene i da Crna Gora postaje svjesna da ne smije više gubiti vrijeme zbog neodgovornosti svojih političkih elita.

“Odlazak kleronacionalističke Vlade kojoj su EU integracije bile potpuno van fokusa otvara prostor da konačno krenemo u rješavanje krupnih izazova na EU putu”, kazao je Vujović.

On je naglasio da je SDP spreman da u tom procesu bude konstruktivan partner i značajno doprinese dogovoru, a time i, kako je kazao, deblokadi procesa bržeg kretanja ka EU.

Bonus video: