U skupštinsku proceduru predat Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima

"Regulisanje boravka digitalnih nomada je conditio sine qua non (stanje bez kojeg nema) održivih rješenja za privlačenje digitalnih nomada u Crnoj Gori"

6322 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Poslanici Miloš Konatar (URA), Nikola Rakočević (DPS), Dragan Vukić (SNP), Kenana Strujić-Harbić (BS) i Adnan Striković (SDP) predali su danas u skupštinsku proceduru Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima.

Cilj im je, kako je saopšteno iz GP URA, da izmjenama stranci koji obavljaju poslove elektronskim putem za strano privredno društvo koje nije registrovano u Crnoj Gori ili su preduzetnici (tzv. digitalni nomadi) regulišu svoj pravni status u Crnoj Gori.

"Regulisanje boravka digitalnih nomada je conditio sine qua non (stanje bez kojeg nema) održivih rješenja za privlačenje digitalnih nomada u Crnoj Gori", stoji u obrazloženju predloga izmjena zakona.

U obrazloženju navode da postojeći Zakon o strancima definiše uslove za ulazak, izlazak, kretanje, boravak i rad stranaca u Crnoj Gori, shodno kojem, dodaju, i sada određeni broj digitalnih nomada radi u Crnoj Gori, ali je neophodno, smatraju, preciziranje i liberalnije definisati uslove za njihov privremeni boravak, odnosno potrebno je urediti postupak izdavanja viza za digitalne nomade.

U predlogu izmjena zakonskog rješenja Konatar, Rakočević, Vukić, Strujić-Harbić i Striković navode dio u kojem se navodi difinicija digitalnog nomada, zatim se omogućava digitalnom nomadu da na osnovu vize za duži boravak (viza D) uđe u Crnu Goru, nakon čega može da reguliše dozvolu za privremeni boravak do dvije godine.

Osim toga predlogom izmjena zakona precizno su definisani i uslovi za dobijanje privremenog boravka digitalnim nomadima.