Reakcije na non paper: Zadovoljstvo zbog pohvala, razočaranje ako ne bude osuda

Savjetnik premijera i doskorašnji ministar policije zadovoljan pohvalama EK, kaže da su tek stvorene zdrave osnove sistema za efikasnu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. U Državnom tužilaštvu sve preporuke međunarodnih partnera se sa velikom pažnjom čitaju i analiziraju, rekla je v. d. vrhovne državne tužiteljke Maja Jovanović

55158 pregleda 15 komentar(a)
Sekulović, Foto: SAVO PRELEVIC
Sekulović, Foto: SAVO PRELEVIC

Savjetnik premijera i doskorašnji ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović rekao je da su stvoreni zdravi temelji za sistemsku borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, izražavajući nadu da će sve ono što je započeto u prethodnom periodu, a što je pohvaljeno iz Evropske komisije u Neformalnom dokumentu o vladavini prava, imati pravosnažni osuđujući epilog.

Ukoliko ne bude toga, kako je rekao, sve se može vratiti padom povjerenja.

”Ono što smo imali prilike da vidimo u preliminarnom neformalnom dokumentu, pohvalno je za prethodni period i ponosan sam u odnosu na ono što su MUP i Uprava policije, kao njen dio, radili. Konkretni rezultati i pohvale plod su ozbiljnog i predanog rada i povjerenja koje je izgrađivano. Posebnu pažnju posvećivali smo tome da budemo kredibilan međunarodni partner za šta morate da pređete mnoge stepenice i filtere,” rekao je Sekulović “Vijestima”.

U neformalnom dokumentu za poglavlja 23 i 24, čije zatvaranje je ključno za dalji napredak države u procesu evropskih integracija, ostale su zamjerke za politički uticaj na pravosuđe, ukazano je na potrebu izbora sudija Ustavnog suda, vrhovnog tužioca i dijela članova Sudskog savjeta koji su u neustavnom mandatu.

Pravni okvir za nezavisnost pravosuđa u Crnoj Gori uglavnom postoji, navodi EK, ali ono je i dalje podložno političkom miješanju, pa bi trebalo jačati nezavisnost Tužilačkog i Sudskog savjeta između ostalog i primjenom preporuka Savjeta Evope - Venecijanske komisije i GRECO.

To znači da ministar pravde ne bi trebalo da bude dio Sudskog savjeta, a da se ugledni pravnici u Tužilačkom biraju kao i za Sudski dvotrećinskom većinom u parlamentu.

Rad policije i tužilaštva pohvaljen je u dijelu borbe protiv organizovanog kriminala, zapljene cigareta, kokaina i sprečavanja ubistava među kriminalnim klanovima.

“Snage za sprovođenje zakona su imale ključne uspjehe kad je u pitanju borba protiv kriminalnih mreža 2021. godini, uključujući i hapšenja vođa dva vodeća kirminalna klana, čime je napravljen zaokret u borbi protiv organizovanog kriminala”, piše u dokumentu koji se odnosi na period od juna prošle godine do aprila ove godine.

Na pitanje da li je realno očekivati pravosnažno presuđenje u slučajevima za šta su istražni organi dobili pohvale, Sekulović je kazao da ukoliko sve što se pokrenulo ne rezultira pravosnažnim osuđujućim presudama, onda treba računati na efekat bumerenga, odnosno pad povjerenja.

”Na konačni epilog svega ovoga treba sačekati, ali vjerujem da s krenulo u dobrom pravcu i da će doći rezultati u smislu pravosnažnih osuđujućih. Sistem svakako moramo posmatrati kao cjelovit u smislu efikasne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije”, smatra premijerov savjetnik i bivši šef MUP-a.

Upitan da li se to odnosi i na šverc duvana, jer su u tom dijelu iz EK iznijete kritike što je nizak broj pravosnažnih presuda uprkos pohvalama za ono što se radi na njegovom suzbijanju, Sekulović kaže da je pozitivna naznaka sve ovo što se radi u posljednje vrijeme vezano za Luku Bar.

”Šverc duvana je jedna od neuralgičnih tačaka koje su i u SOCTI 2022. Mislim da se radi o ozbiljnim pomacima u odnosu na organizovani šverc cigareta i da to treba pohvaliti, da se ne radi o marketingu već sistemskoj i ozbiljnoj borbi koja treba da dovede do pravosnažnih osuđujućih presuda protiv konkretnih lica. I tada će se zatvoriti taj krug”, zaključuje bivši ministar policije.

Iz MUP-a na čijem je čelu sada Filip Adžić, kao i Sudskog savjeta, nisu odgovorili na pitanja u vezi sa stavovima EK.

Vršiteljka vrhovne državne tužiteljke Maja Jovanović je u pisanoj izjavi “Vijestima” navela da u “Državnom tužilaštvu sve preporuke međunarodnih partnera sa velikom pažnjom čitaju i analiziraju”.

Jovanović
Jovanovićfoto: Luka Zeković

Ocijene iz non papera nije komentarisala, navodeći da je to preuranjeno na osnovu navoda iz medija jer još nisu bili u prilici da se upoznaju sa detaljnim navodima posljednjeg neformalnog dokumenta Evropske komisije.

Vršiteljka dužnosti VDT-a i njen kolega glavni specijalni tužilac Vlado Novović juče su razgovarali sa ministrom bez portfelja u Vladi Zoranom Miljanićem, objavljeno je na sajtu pravosuđa.

Miljanića, kako se prenosi, ohrabruju rezultati postignuti posljednjih mjeseci u borbi protiv visoke korupcije i očekuje da će i budući rad institucija biti neselektivan, kako bi se afirmisao princip jednakosti svih građana pred zakonom.

GST je ukazao je da je neophodno unaprijediti efikasnost rada tužilaca, posebno kada je riječ o finansijskim istragama, dok je v.d. VDT-a istakla da je svjesna da su očekivanja javnosti od tužilaštva velika i da će oni nastojati da ih opravdaju rezultatima u borbi protiv korupcije, saopšteno je iz VDT-a.

Predsjednik Vlade Dritan Abazović juče je u Hagu razgovarao sa direktoricom EUROPOL-a Katrin de Bol.

On se prethodno u Briselu sastao sa evropskim komesarom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem i izvjestiocem Evropskog parlamenta za Crnu Goru Toninom Piculom, kao i predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom.

Nakon susreta sa Piculom izraženo je očekivanje da će Skupština Crne Gore intenzivirati politički dijalog, umanjiti političku polarizaciju i postići široki konsenzus u cilju donošenja najvažnijih odluka.

Dokument EK o vladavini prava juče uglavnom nisu komentarisale partije, a u izjavi generalnog sekretara SDP-a Ivana Vujovića navodi se da on ukazuje da bez širokog dogovora o pravosudnim imenovanjima, koji podrazumijeva otvaranje ozbiljnog političkog dijaloga, nema zatvaranja nijednog poglavlja a time ni daljeg napredavanja u procesu EU integracije.

”Svim političkim akterima je i do sada bilo jasno da će naš put ka EU biti blokiran dok ne obezbijedimo ustavno rješavanje blokade pravosudnog sistema odnosno kvalifikovane većine za izbor VDT-a, članova Sudskog savjeta i sudija Ustavnog suda”, saopštio je Vujović.

SDP je, kao i uvijek, navodi, spreman da u tom procesu bude konstruktivan partner i značajno doprinese dogovoru a time i deblokadi procesa bržem kretanju ka EU.

Popa i Vlaović: Bezbjednost i sloboda medija i novinara moraju ostati u fokusu pažnje Vlade

Pitanje bezbjednosti i slobode medija i novinara mora ostati u fokusu pažnje Vlade, a svaki napad na novinare i imovinu medija mora biti strogo sankcionisan, prenosi se u saopštenju nakon sastanka ministarke kulture i medija Maše Vlaović i šefice Delegacije EU Oane Kristine Pope.

Vlaovićeva je kazala da očekuje da će tome doprinijeti izmjene Krivičnog zakonika koje predviđaju strože kazne. To je konstatovano i u non paperu.

“I dalje smo zabrinuti zbog neriješenog ubistva Duška Jovanovića i napada na Oliveru Lakić. U posljednjem godišnjem izvještaju za Crnu Goru Evropske komisije konstatuje se zabrinutost zbog ograničenog napretka u slobodi medija, borbi protiv dezinformacija, govora mržnje, uznemiravanja na internetu”, navela je Popa.

Sem pohvale promjene Krivičnog zakonika kako bi se ojačala zaštita novinara, EK je skrenula pažnju i na to što profesionalne organizacije novinara i dalje prijavljuju sveukupno loše uslove rada, niske plate, neplaćeni prekovremeni rad, sigurnosne rizike i različite oblike pritisaka i neprimjerenog uticaja na rad novinara, kako vlasnika medija tako i trećih lica.

”Medijska scena je i dalje visoko polarizirana politikantstvom, sa slabim mehanizmima samoregulacije...,” navodi se u non paperu.

Bonus video: