načelnik generalštaba vcg na sastanku najvišeg vojnog tijela evropske zajednice

Đurović prisustvovao sastanku Vojnog komiteta EU u Briselu

Predsjedavajući Komiteta, general Robert Briger, zahvalio se, kako je saopšteno, partnerskim zemljama, među kojima je i Crna Gora, na učešću u misijama i operacijama EU

2114 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Milutin Đurović, prisustvovao je sastanku Vojnog komiteta Evropske unije (EU) u Briselu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, sastanku su, osim načelnika generalštabova zemalja članica EU, prisustvovale i njihove kolege iz "partnerskih i zemalja aspiranata za članstvo u Uniji", koje učestvuju u operacijama i misijama pod mandatom te organizacije.

Predsjedavajući Komiteta, general Robert Briger, zahvalio se, kako je saopšteno, partnerskim zemljama, među kojima je i Crna Gora, na učešću u misijama i operacijama EU.

Vojni komitet EU
foto: Ministarstvo odbrane

"Komandant pomorske operacije EU NAVFOR ATALANTA, vice-admiral Hoze Nunjez Torente, prezentovao je aktuelnu situaciju u vodama Roga Afrike, gdje se nalazi i jedan oficir VCG, angažovan na štabnim dužnostima na ratnom brodu oružanih snaga Italije. Pripadnici Vojske Crne Gore učestvuju u operaciji „ATALANTA“ od 2010. godine i obavljali su dužnosti na plovilima zemalja partnera i saveznika, kao i u samostalnim timovima za zaštitu brodova (AVPD), koji su obezbjeđivali brodove sa humanitarnom pomoći Svjetskog programa hrane UN", piše u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je Generalni direktor Vojnog štaba i vojnog planiranja Evropske unije, vice-admiral Erve Bležan, govorio o trenutnom stanju, izazovima i uspjesima trening misija EU na afričkom kontinentu, pri čemu se osvrnuo i na misiju u Maliju (EUTM MALI), gdje je Vojsku Crne Gore donedavno predstavljao jedan oficir.

Vojni komitet Evropske unije predstavlja najviše vojno tijelo Savjeta Evropske unije, čiji se sastanci održavaju dva puta godišnje.