Vuković: Uprkos opstrukcijama Vlade ostvarili smo prihode od 99,47 odsto

"Kuriozitet je da je od ukupnog novca koji je utrošen 33,4 miliona je otišlo na tekuće obaveze, a 38,5 na kapitalne projekte", kazao je Vuković

8854 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 19.05.2022. 13:03h

Gradonačelnik Ivan Vuković predstavljajući izvještaj o radu na sjednici Skupštine Glavnog grada, naglasio je su uprkos opstrukcijama Vlade, odnosno što nisu imali normalnu komunikaciju, da su ostvarili prihode od 99,47 procenata.

Kada se uporedi sa 2020. godinom, kazao je, imali su povećanje prihoda od 15 odsto. Vuković je kazao da su unaprijedili poresku disciplinu, pa su zahvaljujući predanom radu kolega iz Uprave lokalnih prihoda prošle godine naplatili više od 12 miliona eura poreza na nepokretnosti.

"Kuriozitet je da je od ukupnog novca koji je utrošen 33,4 miliona je otišlo na tekuće obaveze, a 38,5 na kapitalne projekte", kazao je Vuković.

On se pohvalio da je Glavni grad prošle godine uštedio preko pola miliona eura za plate.

Kako je istakao, iako im se spočitava da imaju preveliki broj zaposlenih, na plate su umjesto planiranih 11,3, izdvojili 10,7 miliona eura.

"Nađite mi lokalnu javnu upravu koja se može ovakvim podacima pohvaliti", kazao je on.

Gradonačelnik Podgorice najavio je da će promotivna vožnja novim autobusima biti organizovana u subotu, 21. maja, a krenuće ispred zgrade Crnogorskog narodnog pozorišta.

Odbornici danas, osim izvještaja o radu gradonačelnika, imaju na dnevnom redu preko 50 tačaka.

Odbornik Demokrata Krstović je kazao da nije sve kako piše u izvještaju gradonačelnika, ali da ima i dobrih stvari, koje je on spreman da pohvali.

On je zapitao da li je tačno da Glavni grad vodi sporove sa pojedinim investitorima i šta se dešava sa ženskim rukometnim klubom "Budućnost".

Osvrnuo se i na inicijativu DPS-a da Zeta dobije samostalnu opštinu, navodeći da su građani sa toga područja to davno zaslužili.

"Sjetili ste se toga sada kada gubite 4.000 glasova iz Zete. Kako je krenulo trebaće vam i da se osnuje Opština Masline, Zlatica ne bi li obezbijedili pobjedu", kazao je Krstović.

Vuković je odgovorio da je tačno da imaju sporove sa investitorima, fizičkim i pravnim licima, ali i da je upravo Krstović ranije potencirao i Glavni grad da favorizuju investitore i da im daju povlastice.

"To pokazuje da štitimo svoje interese na ko bio sa druge strane", odgovorio je Vuković.

On je kazao da što se tiče RK "Budućnost", to je klub, koji je okosnica reprezentacije, dva puta je bio šampion Evrope, a od Vlade je dobio nula eura.

"Takav je slučaj i sa košarkaškim klubom, koji sada igra u završnici ABA lige, dobili su nula eura od Vlade. Vi ste imali svoje ljude u Vladi, za razliku od DF-a", poručio je Vuković.

On je istakao da što se njega tiče, za izbore su bili spremni i u junu, da se što pitao, oni ne bi bili odloženi.

"Vaš lider me ubjeđivao na jednom sastanku da je potrebno održati izbore u jednom danu. Ima o tome zapisnik", kazao je Vuković. On je poručio da za "sve dobro što se desilo i što će se desiti u Zeti, zaslužan je isključivo DPS".

"Prethodna Vlada je imala godinu i po da to sprovede, ali ste opstruirali to", kazao je Vuković.

Demokrate tražile da se o izvještaju ne raspravlja danas

Odbornici vladajuće većine Skupštine prethodno su odbili predlog Demokrata da se sa današnjeg zasjedanja povuče tačka o izvještaju o radu gradonačelnika za 2021. godinu.

Protiv takvog predloga bilo je 30 odbornika, dok je za glasalo njih šest.

Odbornik Demokrata Mitar Vuković tražio je da se ta tačka povuče sa dnevnog reda, jer im je tek juče popodne stigao materijal u kojem se navodi da je potrebno uraditi korekcije pojedinih cifara.

On je pojasnio da je Odbor za finansije usvojio izvještaj prije nekoliko dana, a da sada imamo nove momente, pa je potrebno opet da se izjasne o tom materijalu.

Sekretar Skupštine Veselin Vukčević pojasnio je da je korekcija rađena jer je izvještaj urađen u februaru, a da su morali da ispoštuju rok po zakonu da bude završen do kraja marta.

Korišćeni su, kako je kazao, preliminarni podaci, koji su kasnije korigovani, pa je zbog toga potrebna izmjena.

Odbornik Demokrata Janko Krstović smatra da se dopisom, koji je stigao juče, bitno mijenja sadržaj akta i da ga je potrebno povući, a da Odbor za finansije treba opet da ga razmatra, jer se ne poklapaju podaci.

Bonus video: