Sjednica Odbora u Budvi: Carević povukao odluke nakon što su povjerenici počeli da ih odbijaju

Povjerenici su insistirali da treba nastaviti raspravu, kako bi stavile van snage sve odluke koje su na taj način donijete, kako bi one i formalno bile objavljene u Službenom listu, jer su i zakonski stavljene van snage pošto ih u roku od tri mjeseca nije verifikovala Skupštine opštine

9013 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

U toku sjednice budvanskog Odbora povjerenika, predsjednik Opštine Budva Marko Carević pismeno je dostavio odluku da povlači 12 odluka sa dnevnog reda, koje je donosio tokom prethodne godine, pozivajući se se na član 59 Zakona o lokalnoj samoupravi.

Takva odluka uslijedila je nakon što prethodno Odbor povjerenika nije potvrdio izmjene i dopune Statuta Turističke organizacije Budve, a potom ni program rada i finansijske planove opštinskih preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ i “Otpadne vode“ ostajući uzdržan.

Ove tri odluke je, izmđu ostalih, Carević donosio pozivajući se na pomenuti zakon.

Šef kabineta predsjednika Opštine Nikola Jovanović je kazao da pošto je Odbor povjerenika zauzeo čvrst stav i odbio da izglasa odluke koje je Carević donosio, ima pravo da povuče preostale odluke sa dnevnog reda „da se ne pravi predstava, jer se stiče utisak da je bilo kršenja zakona."

On je predložio pauzu, uz naglasak da je sve odluke donosio zakonito, te da je na bio prinuđen jer je bila osmomjesečna blokada rada parlamenta.

Povjerenici su insistirali da treba nastaviti raspravu, kako bi stavile van snage sve odluke koje su na taj način donijete, kako bi one i formalno bile objavljene u Službenom listu, jer su i zakonski stavljene van snage pošto ih u roku od tri mjeseca nije verifikovala Skupštine opštine.

Povjerenica Radmila Lainović je pojasnila da time što neće biti potvrđene ,ne znači da su odluke donošene nezakonite, već da se mora ispoštovati formalni uslov i stav Ministartva javna uprave da se moraju staviti van snage jer su po sili zakona prestale da važe, pošto ih u roku od tri mjeseca od dana donošenja nije potvrdila Skupština opštine.

„Znači nema kvalifikacija, niti smo tijelo koje to može da radi, već smo namjeravali da ih stavimo van snage i to je bila naša intencija“, kazala je Lainović.

Kako je rečeno odluke su prilikom donošenja bile objavljene u Službenom listu i sada su trebale samo formalno da se potvrdi da je njihovo pravno dejstvo prestalo, što je bio stav odbora da se to fomalizuje.

Ovako će u Službenom listu biti objavljeno da su četiri odluke koje je donio Carević formalno nevažeće, dok 12 koje je povukao ne.

Iz Odbora je rečeno da će razmatrati odluke kada budu dostavljene u redovnoj proceduri, ali da ne mogu razmatrati odluke koje zakonski nijesu važeće.

Uslijedila je gotovo jednočasovna pauza, nakon koje je predsjedavajuća Odbora povjerenika Sonja Vukićević saopštila da je predsjednik Opštine dostavio dopis da preostale odluke, koje je predložio „skida“ sa dnevnog reda.

To je praktično izazvalo jednočasovnu političku raspravu o pravnim posljedicama povlačenja odluka, na relaciji opštinskih funkcionera dva suprotstavljena bloka (Demokrata i Demokratskog fronta), koji su prisustvovali sjednici, dok su povjerenici ostali uzdržani.

Bonus video: