predsjednica skupštine sa ambasadorom bosne i hercegovine

Đurović sa Jukićem: Datum pristupanja EU dobićemo do kraja mandata Vlade

Jukić je zahvalio na spremnosti Crne Gore da BiH pruži podršku na putu ka EU posebno zbog činjenice što je Crna Gora predvodnik EU integracija

2252 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Strateško opredjeljenje Crne Gore je učlanjenje u Evropsku uniju (EU), kazala je predsjednica Skupštine Danijela Đurović, dodajući da se nada da će država do kraja mandata ove vlasti dobiti datum pristupanja EU.

Iz Skupštine je saopšteno da je Đurović danas razgovarala sa ambasadorom Bosne i Hercegovine (BiH), Branimirom Jukićem.

Đurović je ukazala da je svjesna izazovnog momenta u kojem se našla i Crna Gora i čitav region, kao i činjenice da je pred njom i Skupštinom težak zadatak.

“Brojni događaji, i u Crnoj Gori i na globalnom nivou, od ekonomske, migrantske i zdravstvene krize, do rata na prostoru Evrope – kolijevci civilizacije, prouzrokovali su ogromne probleme“, kazala je Đurović.

Ona je naglasila da je u takvim okolnostima važna ozbiljna politika, a ne populizam.

“Ponovila je da je strateško opredjeljenje Crne Gore učlanjenje u EU, i da se nada da Crna Gora do kraja mandata ove vlasti uspjeti da dobije datum pristupanja EU“, navodi se u saopštenju.

Đurović je kazala da Crna Gora zna da je pred BiH dug put do članstva u EU, ali je spremna da pomogne u svim fazama pristupanja.

Đurović je rekla da će crnogorske institucije pružiti BiH svu neophodnu stručnu i tehničku podršku u procesu realizacije EU obaveza.

Đurović je rekla da su Crna Gora i BiH prirodno, istorijski, pa i rodbinski povezane zemlje, zbog čega saradnja i jeste tako bliska i razvijena.

Jukić je zahvalio na spremnosti Crne Gore da BiH pruži podršku na putu ka EU posebno zbog činjenice što je Crna Gora predvodnik EU integracija.

“Ambasador je istakao da njegova zemlja „podržava da Crna Gora što prije postane naredna članica EU jer će na taj način Bosna i Hercegovina dobiti ozbiljnog zagovornika daljeg širenja EU na Zapadni Balkan“, kaže se u saopštenju.

Zajednički je konstatovano da su odnosi dvije države odlični, bez ijednog otvorenog pitanja, i da postoji jako frekventna saradnja u oblasti kulture, sporta, ekonomije, a naročito turizma.

Jukić je naglasio da je privilegija biti ambasador u Crnoj Gori i podsjetio da je BiH, kao i svih prethodnih godina, jedno od tri najveća emitivna tržišta za turističku privredu Crne Gore.

“Zaključeno je da je u interesu i Crne Gore i BiH unaprjeđenje saobraćajne infrastrukture, koja predstavlja preduslov kako za povećanje prometa ljudi i kapitala, tako i za sveukupnu ekonomsku saradnju”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je kkonstatovano da je potrebno dodatno unaprijediti saradnju između Skupštine Crne Gore i oba doma Parlamentarne skupštine BiH, u skladu sa agendom predstojećih događaja.