Đurović: Visok nivo povjerenja građana u EU perspektivu Crne Gore, tako da ovu šansu moramo iskoristiti upravo zbog njih

"Ona je izrazila nadu da postoji zrelost i odlučnost političkih subjekata da proces evropskih integracija stave iznad partijskih interesa"

4532 pregleda 5 komentar(a)
Đurović i Neđeši, Foto: Skupština Crne Gore
Đurović i Neđeši, Foto: Skupština Crne Gore

Uprkos zastoju, u kontinuitetu je visok nivo povjerenja građana u EU perspektivu Crne Gore tako da ovu šansu, svi zajedno, moramo iskoristiti upravo zbog njih, poručila je šredsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović tokom razgovoraje sa ambasadorom Mađarske u Crnoj Gori Jožefom Neđešijem.

U saopštenju Skupštine Crne Gore dodaje se da je Đurović saopštila da Crna Gora ostaje vrlo jasno na svom spoljnopolitičkom, ali i unutarpolitičkom integracionom kursu.

"Ona je naglasila da vjeruje u ubrzanje procesa pristupanja EU na bazi ostvarenih rezultata. U tom smislu, Mađarska je pružila Crnoj Gori izuzetnu ekspertsku i tehničku pomoć, posebno kada je riječ o poglavljima 23 i 24", piše u saopštenju.

Đurović je, dodaje se, iskazala zadovoljstvo što Crna Gora i Mađarska dijele dijalog na visokom političkom nivou i istakla da je zahvalna na snažnoj podršci Mađarske našoj državi. U tom smislu, naglasila je da je pitanje parlamentarne diplomatije posebno važno za dalje produbljivanje bilateralnih odnosa.

Đurović je, kako se navodi, izrazila nadu da postoji zrelost i odlučnost političkih subjekata da proces evropskih integracija stave iznad partijskih interesa. Istakla je da očekuje da će se otvoriti mogućnost saradnje između parlamentarnih partija sa ciljem podizanja nivoa političkog dijaloga u Crnoj Gori, što je neophodno kako za relaksiranje unutrašnjih prilika, tako i za odblokiranje našeg evropskog puta. Ona je rekla da je potrebno svakodnevno suštinski raditi na tom planu, te da se samo tako može doći do željenih rezultata.

U saopštenju navode da je Neđeši naglasio da Skupština Crne Gore ima ključnu ulogu u uspostavljanju političkog dijaloga i uopšte čitavog procesa evroatlanskih integracija. Dodao je da Mađarska snažno podržava Crnu Goru, te da će pomoć pregovaračkom procesu biti nastavljena i u narednom periodu.

On je istakao da je Mađarska prijatelj Crne Gore i najavio formiranje grupe prijateljstva između Parlamenta Mađarske i Skupštine Crne Gore tokom jeseni. Zajednički je konstatovano da će to biti od velike važnosti za još intenzivniju saradnju i poslanika i stručnih službi dva parlamenta, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: