Bivši ministri traže naknade

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti Sergej Sekulović će povući zahtjev za naknadu jer je u međuvremenu imenovan za savjetnika premijera Dritana Abazovića

10034 pregleda 15 komentar(a)
Imaju pravo da nakon prestanka funkcije jednu godinu primaju naknadu: Milatović i Borovinić Bojović, Foto: SAVO PRELEVIC
Imaju pravo da nakon prestanka funkcije jednu godinu primaju naknadu: Milatović i Borovinić Bojović, Foto: SAVO PRELEVIC

Bivši ministri ekonomskog razvoja Jakov Milatović, odbrane Olivera Injac, zdravlja Jelena Borovinić Bojović i unutrašnjih poslova Sergej Sekulović podnijeli su zahtjeve za ostvarivanje prava na naknadu po prestanku funkcije, koje će danas razmatrati skupštinski Administrativni odbor.

Četvoro ministara je zahtjev podnijelo na osnovu Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, kojim je propisano da funkcioneri imaju pravo da nakon prestanka funkcije, godinu primaju naknadu u visini zarade koju su primali u posljednjem mjesecu prije njenog prestanka.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti Sergej Sekulović će povući zahtjev za naknadu jer je u međuvremenu imenovan za savjetnika premijera Dritana Abazovića. On je o tome, kako je rečeno Vijestima, usmeno obavijestio predsjednicu Administrativnog odbora Suzanu Pribilović, navodeći da će naknadno dostaviti zvanično obavještenje.

Zahtjeve za funkcionerske naknade Odboru su dostavili i bivši savjetnici Strahinje Bulajića, doskorašnjeg potpredsjednika Skupštine, Petar Drašković i Miloš Giljen.

Imenovan za savjetnika premijera, povući će zahtjev za naknadu: Sekulović
Imenovan za savjetnika premijera, povući će zahtjev za naknadu: Sekulovićfoto: Luka Zeković

Bulajić je podnio ostavku 20. aprila, a Administrativnom odboru uputio je zahtjev za donošenje rješenja o prestanku zarade koju je ostvarivao obavljajući funkciju poslanika u Skupštini. On nije tražio naknadu.

Zahtjev o prestanku primanja poslaničke zarade dostavio je i Milo Božović (DF), koji je podnio ostavku na poslaničko mjesto jer će biti nosilac liste Demokratskog fronta na lokalnim izborima u Budvi.

Obustavljanje poslaničke plate traže i Vladimir Joković (SNP), Raško Konjević (SDP) i Ervin Ibrahimović (BS) koji su u novoj Vladi dobili ministarska mjesta. Joković je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Konjević potpredsjednik i ministar odbrane, a Ibrahimović potpredsjednik i ministar kapitalnih investicija.

Obavještenje da profesionalno obavljaju poslaničku funkciju Administrativnom odboru uputili su Andrija Mandić (DF) i Suljo Mustafić (BS), koji su se vratili u poslaničke klupe, nakon ostavki Božovića i Ibrahimovića.

Na sjednici bi danas trebalo biri izabran zamjenik predsjednice Administrativnog odbora, a na to mjesto nova većina je nedavno izabrala Suzanu Pribilović iz Demokratske partije socijalista. Pribilović je na toj funkciji zamijenila Miluna Zogovića iz Demokratskog fronta.

Za članove Odbora izabrani su Daliborka Pejović (DPS), Luiđ Skrelja (DPS), Ivan Mitrović (DPS), Maja Vukićević (DF), Budimir Aleksić (DF), Miloš Konatar (URA), Kenana Strujić Harbić (BS), Dragan Vukić (SNP), Damir Šehović (SD), Vladan Raičević (Pokret za promjene), Momo Koprivica (Demokrate) i Vladimir Martinović (Demokrate).

Administrativni odbor je ključni za sve izbore u parlamentu i za skidanje imuniteta poslanicima. Bez odobrenja tog odbora nema izbora članova savjeta agencija, RTCG...

Iz opozicije su kritikovali novu većinu da, sem što su pritisli zeleni taster za osobu koja je dok je bila ministarka, optuživana da je izvršiteljka puča DPS-a u Budvi, prekršili Poslovnik Skupštine jer prethodno nijesu smijenili Miluna Zogovića.

Bonus video: