Opozicija nije dostavila predlog za zamjenika predsjednice Administrativnog odbora

Šehović je zamolio Pribilović da objasni ko je vlast, a ko opozicija i ko treba da podnese predlog za zamjenika predsjednice Odbora. Ona je odgovorila da od posljednje sjednice Skupštine svi znaju ko predstavlja vlast, a ko opoziciju

5797 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 20.05.2022. 11:15h

Administrativni odbor nije danas izabrao zamjenika predsjednice tog skupštinskog tijela, jer opozicija nije dostavila predlog.

Predsjednica Administrativnog odbora Suzana Pribilović (DPS) rekla je da je u skladu sa Poslovnikom predviđeno da zamjenik bude iz opozicije, s obzirom na to da je uspostavljena nova većina. Pribilović je, poslije formiranja nove parlamentarne većine, na toj poziciji zamijenila Miluna Zogovića iz Demokratskog fronta (DF).

Damir Šehović (SD) zamolio je Pribilović da objasni ko je vlast, a ko opozicija i ko treba da podnese predlog za zamjenika predsjednice Odbora.

Ona je odgovorila da od posljednje sjednice Skupštine svi znaju ko predstavlja vlast, a ko opoziciju.

„Ako sebe ne smatrate opozicijom, ne morate predlagati kandidata“, poručila je Pribilović.

Ona je, na insistiranje Šehovića, kazala da je Poslovnik jasan: ako je predsjednik iz trenutne vladajuće većine, opozicija ima pravo da predloži kandidata za zamjenika Odbora.

Šehović je rekao da je njihova pozicija „jasna, da jasnije ne može biti“.

„Dakle, evo da Vam ja pomognem, a Vi me korigujte ako sam u krivu, vlast čine partije koje su dio Vlade - DPS, manjinske partije , URA i SNP. Oni nemaju pravo da predlažu kandidata za zamjenika predsjednice Odbora. A svi ostali mogu, je li tako?“, pitao je Šehović.

Pribilović je potvrdila da je ona predsjednik Odbora iz reda vlasti.

Odbor je na sjednici pokrenuo postupak za imenovanje šest članova i predsjednika žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade. Pribilović je kazala da će klubovima poslanika biti upućen poziv da u roku od deset dana dostave predloge kandidata.

Odbor je donio rješenje o zaradi za predsjednicu Skupštine Danijelu Đurović (SNP) počev od 28. aprila, kao i za nove poslanike Andriju Mandića (DF), Sulja Mustafića (BS) i Janka Milatovića (DF).

Pribilović je podsjetila da je na ranijoj sjednici donijeto je rješenje o prestanku zarade za Strahinju Bulajića, koju je ostvarivao obavljajući funkciju poslanika u Skupštini.

Odbor je donio rješenje o prestanku prava na poslaničku zaradu Milu Božoviću (DF), koji je podnio ostavku, kao I određenom broju posanika koji su podnijeli ostavke zbog dobijanja novih funkcija u Vladi – Fatmiru Đeki (Albanska koalcija), Ervinu Ibrahimoviću (BS), Rašku Konjeviću (SDP) i Vladimiru Jokoviću (SNP).

Donijeta su rješenja o prestanku prava na zaradu za predsjednika i članove 42. Vlade - bivšeg premijera Zdravka Krivokapića, potpredsjednika Dritana Abazovića, bivših ministara Tamare Srzentić, Ratka Mitrovića, Sergeja Sekulovića, Olivere Injac, Đorđa Radulovića, Jakova Milatovića, Mladena Bojanića, Aleksandra Stijovića, Vesne Bratić, Jelene Borovinić Bojović i Milojka Spajića.

Odboru su zahtjeve za ostvarivanje prava na naknadu po prestanku funkcije dostavili bivši ministri ekonomskog razvoja Jakov Milatović, kapitalnih investicija Mladen Bojanić, odbrane Olivera Injac, ekologije i prostornog planiranja Ratko Mitrović i zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Vladimir Martinović (Demokrate) predložio je da zahtjeve razmotri stručna služba Odbora i eventualno upozna određene osobe koje nijesu pravnici šta znači ako dobiju naknadu, a već imaju zasnovan radni odnos.

Pribilović se složila sa predlogom Martinovića i najavila da će se o tome Odbor naknadno izjsaniti.

Odbor je usvojio rješenje o pravu na naknadu po prestanku funkcije za bivše savjetnike potpredsjednika Skupštine Miloša Giljena, Petra Draškovića, Mirsada Nurkovića i Mirsada Azemovića.

Odbor je uputio poziv klubovima poslanika parlamenta da dostave prijedloge kandidate za članstvo u stalnim radnim tijelima Skupštine Crne Gore zaključno do 10. juna.

Bonus video: