predsjednik razgovarao sa generalnim sekretarom alijanse

Đukanović-Stoltenberg: Konstruktivna uloga Crne Gore u NATO-u i regionu

Predsjednik je potvrdio "jednu novu atmosferu u Crnoj Gori, čemu svjedoče i konsenzualne odluke" na nedavno održanom Savjetu za odbranu i bezbjednost

4668 pregleda 21 komentar(a)
Đukanović, Foto: predsjednik.me
Đukanović, Foto: predsjednik.me

Predsjednik Milo Đukanović imao je danas telefonski razgovor sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, a tom prilikom ponovio je podršku Crne Gore članstvu Finske i Švedske u Alijansi i izrazio nadu da će naša država biti među prvim zemljama koje će ratifikovati sporazum o pridruživanju.

"Uz zahvalnost za prihvaćenu inicijativu za razgovor, generalni sekretar Stoltenberg je iskazao visoke ocjene za liderstvo i nastojanje da učini sve da Crnu Goru zadrži na euroatlantskom kursu. On je dobrim vijestima ocijenio poruku Predsjednika o formiranju nove vlade u Crnoj Gori i odlučnosti u ispunjavanju svih obaveza iz euroatlantske agende, potencirajući konstruktivnu ulogu Crne Gore u Alijansi i regionu, kao i doprinos NATO operacijama, posebno vojnika koji su u Letoniji. Zahvalio je i za usvojene odluke o investicionom planu za odbranu do 2024, cijeneći to izuzetno važnim, posebno u svijetlu agresije na Ukrajinu, i podsjetio da je zadatak NATO da podrži Ukrajinu istovremeno igrajući konstruktivnu ulogu", saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Đukanović je, uz zahvalnost za pohvale na račun Crne Gore i njenog doprinosa kao članice Alijanse, potvrdio "jednu novu atmosferu u Crnoj Gori, čemu svjedoče i konsenzualne odluke" na nedavno održanom Savjetu za odbranu i bezbjednost, koje se tiču ispunjavanja obaveza iz članstva u odnosu na ukrajinsku krizu, uz opravdano očekivanje da ćemo pokazati punu odgovornost prema Savezu kojem pripadamo u svim aspektima.

"Predsjednik Đukanović i generalni sekretar Stoltenberg su se saglasili da je jako važno da NATO podrži i pojača saradnju sa zemljama koje nijesu članice, Gruzijom, Moldavijom i Bosnom i Hercegovinom, i da je jednako tako važno u aktuelnim uslovima podržati i potvrditi politiku otvorenih vrata NATO. Uz obostrano zadovoljstvo podnošenjem aplikacije za članstvo Finske i Švedske, Predsjednik je ponovio podršku Crne Gore i izrazio nadu da će Crna Gora biti među prvim zemljama koje će ratifikovati sporazum o pridruživanju", zaključuje se u saopštenju.