Javni poziv za četiri ugledna pravnika za Sudski savjet 24. maja

Rok za prijavljivanje kandidata je 15 dana od dana raspisivanja javnog poziva

7062 pregleda 4 komentar(a)
Koprivica, Foto: Luka Zeković
Koprivica, Foto: Luka Zeković

Skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu usvojio je tekst javnog poziva za izbor četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika i za utorak, 24. maj 2022. godine zakazao da se javni poziv bude objavi u Službenom listu i dnevnim novinama kako bi se zainteresovani kandidati prijavili.

To je na sjednici Odbora predložio predsjednik tijela Momo Koprivica, što je jednoglasno prihvaćeno.

Koprivica je 16. maja ove godine za 15. jun zakazao sjednicu tog skupštinskog tijela sa tačkom dnevnog reda - utvrđivanje teksta javnog poziva za izbor četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, ali je odlučeno da se to ranije učini.

Za člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika može biti birano lice koje ima najmanje petnaest godina radnog iskustva na pravnim poslovima i uživa lični i profesionalni ugled, da nije osuđivan za krivična djela koja čine sudije nedostojnim za obavljanje sudijske funkcije.

Nadležno radno tijelo Skupštine dužno je da javni poziv objavi i na internet stranici Skupštine. Rok za prijavljivanje kandidata je 15 dana od dana raspisivanja javnog poziva.

Odbor i listu prijavljenih kandidata, koja mora biti dostupna javnosti, najmanje deset dana od dana objavljivanja.

Tim pozivom počinje borba za popunjavanje Sudskog savjeta, kojem nakon četiri godine neustavnog rada aktuelnog saziva, 2. jula ove godine ističe mandat.

U aktuelnom sazivu Sudskog savjeta sjede ugledni pravnici, koji su izabrani još 2. jula 2014. godine i kojima je gotovo prije četiri pune godine istekao mandat, dok članovima tijela iz pravosuđa 10. jula ističe četvorogodišnji mandat. Konferencija sudija na kojoj će se birati četiri člana iz reda sudske grane vlasti je zakazana za 10. jun ove godine.

Osim toga Sudski savjet, samo tokom ove godine, mjesecima nije imao potreban kvorum sve dok, 28. aprila ove godine, nije izabrana nova Vlada i ministar pravde Marko Kovač, tako da u trenutnom tijelu do 2. jula imaju kvalifikovanu većinu za održavanje sjednica, rad i odlučivanje.

Bonus video: