Abazović: Crna Gora mora nepokolebljivo koračati evropskim putem

"Želim da se Crne Gore sjetimo češće i da ljubav prema njoj iskazujemo svakodnevno - plaćajući porez, čuvajući okolinu i njeno bogatstvo", kazao je premijer

43006 pregleda 71 komentar(a)
Sa svečanog prijema, Foto: Biljana Matijašević
Sa svečanog prijema, Foto: Biljana Matijašević
Ažurirano: 20.05.2022. 20:24h

Crna Gora mora nepokolebljivo koračati evropskim putem gdje će život svakog njenog građanina biti bolji i kvalitetniji, poručio je premijer Dritan Abazović na svečanom prijemu u Vili Gorica, koji je večeras organizovan povodom 21. maja - Dana nezavisnosti.

Svečanosti, između ostalih, prisustvuju predsjednici države i Skupštine, Milo Đukanović i Danijela Đurović. Na prijem je došao gotovo cijeli poslanički klub DPS-a, a od predstavnika Demokratskog fronta prisutni su poslanici Pokreta za promjene Branko Radulović, Branka Bošnjak i Vladan Raičević.

Na svečanost je došla poslanica Demokrata Tamara Vujović, kao i funkcioner te stranke, izvršni direktor Elektroprivrede Nikola Rovčanin. Tu su i predstavnici diplomatskog kora, pravosuđa, nevladinih organizacija, medija, zatim princ Nikola Petrović, mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo i reis Islamske zajednice Rifat Fejzić...

"Prije 16 godina Crna Gora je, nakon skoro vijeka, ponovo postala nezavisna država, a njena zastava se zavijorila na jarbolu porodice Ujedinjenih naroda. Proces njene obnove, nije bio ni jednostavan, ni lak – već prožet brojnim pitanjima i različitim pogledima na crnogorsku budućnost. Ipak, dok se u našem neposrednom okruženju o državnom statusu odlučivalo oružjem, crnogorski građani, pokazavši zrelost i tolerantnost – obnovili su nezavisnost perom. Vjekovni suživot našeg društva položio je veliki ispit. Danas, šesnaest godina nakon 2006. godine, dok slavimo ovaj veliki i istorijski datum naše države, potrebno je da se zapitamo jesmo li dovoljno učinili da Crnu Goru osnažimo i učinimo prihvatljivom za sve. Naša intencija je da ovaj dan slave svi građani i građanke naše države, bez obzira kako su glasali prije šesnaest godina, kako se izjašnjavaju i kom se Bogu mole. Zato me posebno raduje to što ste tu večeras i vi koji ste 2006. godine budućnost Crne Gore drugačije vidjeli, predstavnici svih nacija i vjera. Tvrdim da bez svih vas nema ni pomirene i razvijene Crne Gore. Naša radost neće biti potpuna ako 21. maj ne slavimo svi zajedno. Naši prijatelji i kolege sa jedne strane i svi sa druge. To je naša Crna Gora – puna različitosti, ljubavi, srdžbe, gordosti i ponosa, Crna Gora u kojoj ima mjesta za sve", kazao je Abazović.

Zato se, kako je naveo, ne smije dozvoliti da nepoštovanje drugačijeg mišljenja proizvodi polarizaciju unutar društva, odbojnost prema državi i njenim simbolima. Tome se mora stati na kraj jer nema većeg protivnika prosperitetnu i bogatstvu Crne Gore od vještačkih podjela u društvu, ističe predsjednik Vlade.

"Vaše mnogobrojno prisustvo večeras ovdje, dokaz je da ovo društvo može da okupi i ako različito misli. Posebno sam srećan jer vidim veliki broj predstavnika građana u Parlamentu, iz skoro svih političkih subjekata, što jasno govori o političkom i društvenom sazrijevanju Crne Gore. To je slika koju naši građanižele da vide. Time šaljemo poruku i 'svijetu' da je Crna Gora ujedinjena i odlučna da krene naprijed. Danas, nova Crna Gora želi novu društvenu paradigmu. Nekada smo se borili za državno-pravni status Crne Gore, a danas se borimo za njen društveni karakter. Zato je danas borba za državu jednakih šansi, evropske budućnosti, socijalne jednakosti, jakih i nezavisnih institucija - borba za nacionalne interese Crne Gore. Upravo zbog toga, želim da se Crne Gore sjetimo češće i da ljubav prema njoj iskazujemo svakodnevno, poštujući njen Ustav, zakone i institucije, plaćajući porez, čuvajući njenu prirodu i sva njena bogastva. Time ćemo izgraditi sistem koji neće zavisiti od partija na vlasti, već od duha i slova zakona. Zemlja vladavine prava i funkcionalnih institucija sistema je ideal od kog Crna Gora ne smije nikad da odustane. Što su one jače, jača je i Crna Gora", rekao je Abazović.

Istakao je da su različitosti najveće bogatstvo, mogućnost i šansa Crne Gore.

"Poštovani prijatelji, ako biramo između toga da naša djeca uzdignute glave ravnopravno koračaju sa svojim vršnjacima iz cijele Evrope, i još potrošenih godina u balkanskim međama, svađe i nesloge, molim vas da izaberemo ovo prvo. Nemamo luksuz da još jednu generaciju izgubimo u balkanskim suludostima i vjetrometinama. Duboko sam uvjeren da smo oko ovog pitanja složni – Crna Gora mora nepokolebljivo koračati evropskim putem gdje će život svake njene građanke i građanina biti znatno bolji i kvalitetniji. Crna Gora je zemlja različitosti. To je njeno najveće bogatstvo, mogućnost i šansa. Prihvatimo i naučimo da razumijemo jedni druge i neće biti spoticanja na putu do naših ciljeva. Nezavisnost smo obnovili, hajde da obnovimo i preporodimo naše društvo. Da obezbijedimo životni standard dostojan budućnosti naše djece. Možda su nam putevi i načini drugačiji, ali cilj je apsolution isti – bolja i evropska Crna Gora. Zato, umjesto vratolomija prošlosti izaberimo evropske horizonte", rekao je Abazović.

Vrijeme je, kako je kazao, da se Crna Gora okrene sebi i da generacije onih koji su se borili za različite ideje stvore budućnost za generacije koje dolaze.

"To je vizija u kojoj je najveći dokaz patriotizma poštovanje zakona, u kom broj sati provedenih stvarajući tu novu vrijednost govori više od riječi o ljubavi prema Crnoj Gori, u kom postoji poštovanje prema onima koji ne misle isto, dok se poštovanje drugog i drugačijeg od malih nogu uči od kuće. Jedino tako se voli naša Crna Gora. Samo na taj način ćemo biti dostojni istorije slavnih predaka, zarad svijetle budućnosti naših potomaka. To je jedini put kako da postanemo prva naredna članica Evropske unije, čime će konačno završiti jedno i početi novo istorijsko putovanje zemlje koja svojim bićem i duhom pripada velikoj porodici evropskih naroda. U to ime, građanke i građani, nek’ vam je srećan Dan nezavisnosti! Da je vječna Crna Gora", zaključio je predsjednik Vlade.

Bonus video: