DI: Lokalna samouprava ostala dužna da građanima Žabljaka objasni za šta je namjerila da utroši 600.000 eura

"Proširenjem trenutne deponije za oko 20.000 kvadrata, njeni prostorni gabariti se približavaju neposredno od 90 do 95 metara najbližim stambenim objektima u naselju Tmajevci"

1755 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Durmitorska inicijativa
Foto: Durmitorska inicijativa

Zapanjujuće djeluje da su najviši predstavnici lokalne samouprave nedolaskom na javnu raspravu o Elaboratu o procjeni uticaja na životnu sredinu, vezano za projekat proširivanja trenutne deponije i izgradnje novih infrastrukturnih objekata za odlaganje i deponovanje komunalnog i građevinskog otpada, bojkotovali sami sebe, saopšteno je iz Durmitorske inicijative (DI).

Dodaje se da je DI učestvovala su u raspravi u SO Žabljak.

"Kako na bazi problematizacije pitanja cjelokupnog projekta, tako i na bazi ukazivanja na formalne i suštinske nedostatke Elaborata. Ono što čudi jeste nezainteresovanost šire javnosti da učestvuje u debati o jednom veoma važnom pitanju od čije realizacije, i te kako, zavisi dalja budućnost grada i cjelokupnog durmitorskog područja", saopštila je Durmitorska inicijativa.

Teško je, navodi DI, spoznati šta je lokalnu samoupravu motivisalo da izbjegne raspravu i razmjenu argumenata sa zainteresovanom javnošću i građanima.

"Ostali su dužni da građanima Žabljaka objasne za šta su namjerili da utroše 600.000 eura njihovog novca, svrsishodnost i opravdanost zamišljenog projekta i da li projekat doprinosi dugoročnom rješenju u smislu odlaganja i deponovanja otpada. Proširenjem trenutne deponije za oko 20.000 kvadrata, njeni prostorni gabariti se približavaju neposredno od 90 do 95 metara najbližim stambenim objektima u naselju Tmajevci. Zbog toga je sasvim jasno zašto su najviši predstavnici lokalne samouprave odlučili da bojkotuju svoje ideje, planove i namjere", kažu iz DI.

Dodaju da će narednih dana "detaljno upoznati javnost o svim segmentima štetnosti investicije koju planira da sprovede aktuelno lokalno rukovodstvo".

"Durmitorska inicijativa će budno pratiti svaki dalji korak lokalne administracije na planu pokušaja realizacije jedne ovakve ideje. Građani Žabljaka će se žestoko suprostaviti realizaciji pogubnih ideja i planova koji nanose štetu gradu i građanima", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: