Krivokapić: Dužni smo poštovati svoje korijene i omogućiti da Cetinje bude pravi domaćin visokih gostiju

Ministar i lokalno rukovodstvo sa rezidentnim koordinatorom UN sistema i stalnom predstavnicom UNDP-a obišli zgradu namijenjenu Ministarstvu vanjskih poslova, čija je rekonstrukcija uz podršku UNDP-a završena još 2017.

5850 pregleda 15 komentar(a)
Đurašković, Gašparikova, Krivokapić i Lundberg, Foto: Vlada Crne Gore/Bojana Ćupić
Đurašković, Gašparikova, Krivokapić i Lundberg, Foto: Vlada Crne Gore/Bojana Ćupić

Crna Gora je dužna poštovati svoje korijene i omogućiti da Cetinje bude pravi domaćin svih visokih gostiju, poručio je ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić.

Šef crnogorske diplomatije danas je posjetio Cetinje, povodom Dana nezavisnosti, gdje se sastao sa gradonačelnikom Nikolom Đuraškovićem, te predsjednicom Skupštine Prijestonice Milenom Vujačić i zamjenicom gradonačelnika Nikoletom Martinović.

Ranko Krivokapić Cetinje
foto: Vlada Crne Gore/Bojana Ćupić

Dan obnove nezavisnosti je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, bio povod da u sklopu projekta “Beautiful Cetinje” i taj resor da svoj doprinos u ostvarenju projekta.

U nastavku posjete oni su sa rezidentnim koordinatorom UN sistema Piterom Lundbergom i stalnom predstavnicom UNDP-a u Crnoj Gori Danijelom Gašparikovom obišli zgradu namijenjenu Ministarstvu vanjskih poslova, čija je rekonstrukcija uz podršku UNDP-a završena još 2017. godine.

Ranko Krivokapić Cetinje
foto: Vlada Crne Gore/Bojana Ćupić

Čestitavši Dan nezavisnosti građanima, Krivokapić je istakao da su u obnovu tog spomenika kulture uloženi značajan trud i sredstva. On je istakao da je Crna Gora dužna da njeguje svoju istoriju i tradiciju, čiji je simbol Cetinje za koje, kako je kazao, moramo omogućiti da bude dobar domaćin svih visokih gostiju. Na taj način, kako je naveo, Crna Gora će pokazati svoju milenijumsku vertikalu od četiri dinastije, svetiteljsku mudrost Petra I, erudiciju Petra II...

"Kao i u Prvom i Drugom svjetskom ratu i sada se Crna Gora kroz NATO savezništvo nalazi na pravoj strani istorije u najvećoj bezbjednosnoj krizi na tlu Evrope od završetka poslednjeg Veljeg rata", rekao je Krivokapić, kako je saopšteno iz MVP-a.

Rezidentni koordinator UN Piter Lundberg istakao je da mu je veliko zadovoljstvo posjetiti, kako je kazao “posebnu zgradu”, koja je rekonstruisana uz pomoć UNDP-a i koja predstavlja jedan od simbola kontinuirane i istinske saradnje Ujedinjenih nacija i naše države.

“Veoma cijenimo članstvo Crne Gore i njenu aktivnu ulogu u Ujedinjenim nacijama i siguran sam da će ovo dugogodišnje partnerstvo biti dodatno osnaženo kroz predstojeći petogodišnji Strateški okvir saradnje koji je razvijen zajedno sa Vladom Crne Gore”, naveo je Lundberg.

Stalna predstanica UNDP-a u Crnoj Gori Daniela Gašparikova naglasila je da je projekat „Beautiful Cetinje“ jasan primjer da revitalizacija nije samo način da se objektima udahne novi život, već prilika za uvođenje mjera energetske efikasnosti, sa ciljem očuvanja životne sredine.

„UNDP je kroz sprovođenje ovog jedinstvenog projekta podržao ideju o Cetinju kao energetski efikasnoj urbanoj sredini. UNDP će, kao i do sada, nastaviti da podržava crnogorsku Vladu u dostizanju ciljeva održivog razvoja i ispunjavanju obaveza iz procesa pristupanja EU. Uz zajedničku posvećenost čitavog društva zelenoj i pravednoj tranziciji, približićemo se ovom cilju”, poručila je Gašparikova.

Govoreći o valorizaciji zgrade nekadašnjeg ruskog poslanstva, ministar Krivokapić je dodao da je nakon ulaganja vrijednog tri miliona eura iz 2017. godine, ona izložena zubu vremena čekajući svoje stavljanje u punu funkciju. On je istakao želju da je sada, korak po korak, "učinimo pravim mjestom za visoke goste naše države."

Budući da taj posao tek predstoji, on je najavio da će u skladu sa svojom dužnošću, prvog gosta primiti upravo na Cetinju.

Bonus video: