Liberalna partija i Bošnjački savez Crne Gore u Njujorku potpisali Deklaraciju o saradnji

Kazali da će zajednički raditi na razvoju Crne Gore i štititi interese dijaspore

2985 pregleda 23 komentar(a)
Foto: LP
Foto: LP

Liberalna partija i Bošnjački savez Crne Gore u Njujorku potpisali su Deklaraciju o saradnji, koja se tiče jačanja saradnje te stranke i crnogorske dijaspore, ali i međusobne podrške u ostvarivanju vitalnih nacionalnih interesa, razvoja društva i očuvanja identiteta, kako građana Crne Gore, tako i iseljenika, saopšteno je iz Liberalne partije.

Delegacija Liberalne partije boravi u zvaničnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama na poziv Bošnjačkog saveza Crne Gore u Njujorku.

U okviru posjete je, kako je saopšteno iz LP, upriličen okrugli sto na kojem se diskutovalo o položaju crnogorske dijaspore, očuvaju njihovih prava, ali i doprinosu koji u kontinuitetu pružaju svojoj matici Crnoj Gori. Na okruglom stolu su, osim predsjednika Liberalne partije Andrije Popovića, učestvovali i potpredsjednik Vlade Ervin Ibrahimović i poslanica Bošnjačke stranke Kenana Strujić Harbić.

"Na osnovu zaključaka okruglog stola, Liberalna partija i Bošnjački savez Crne Gore u Njujorku potpisali su Deklaraciju o saradnji. Shvatajući važnost istorijskog momenta, ali i kompleksnost društveno-političke i ekonomske situacije u kojoj se nalazi Crna Gora i njena dijaspora, koja je uvijek dijelila i osjećala sudbinu svoje matične države i vjerujući da kroz jačanje međusobnih odnosa možemo pružiti snažan doprinos i novi zamah razvoja, ekonomskog, kulturnog, socijalnog, ali i u smislu međunaronog pozicioniranja Crne Gore, i zajednički ubrzati procese modernizacije društva, koja tretira sve važne aspekte saradnje sa dijasporom naše države, njihovog položaja i doprinosa Crnoj Gori, deklaraciju su potpisali predsjednik LP Andrija Popović i predsjednik BSCG u Njujorku Esad Rastoder", navodi se u saopštenju LP.

LP SAD
foto: LP

"Deklaracija se tiče jačanja saradnje Liberalne partije i crnogorske dijaspore ali i međusobne podrške u ostvarivanju vitalnih nacionalnih interesa, razvoja društva i očuvanja identiteta kako građana Crne Gore tako i naših iseljenika. Deklaracija se posebno osvrće na očuvanje i razvoj demokratskog, antifašističkog i sekularnog karaktera Crne Gore, ali i očuvanje svih njenih različitosti i prava svih njenih građana bez obzira na razlike. Liberalna partija i Bošnjački savez Crne Gore u Njujorku u duhu najboljih odnosa razvijaće svoju saradnju kroz dalje zajedničke inicijative, međusobne studijske posjete, razmjenu iskustva i usaglašavanje stavova oko najvažnijih pitanja od značaja za dijasporu. Ovo naročito kada je u pitanju pravo veće zastupljenosti dijaspore, zaštita prava glasa dijaspore koja mora biti aposlutna kao i pravo na državljanstvo svoje matične države", dodaju iz te stranke.

LP SAD
foto: LP

Delegacija LP, koju, osim predsjednika te stranke Andrije Popovića, čine i generalni sekretar Esad Šainović i savjetnici predsjednika LP za međunarodnu saradnju i odnose sa dijasporom Dušanka Kapisoda, boraviće i narednih dana u radnoj posjeti SAD.

Bonus video: