Zenka: DUA žrtva političke igre GP URA i Force

Epilog martovskih izbora u Ulcinju - DPS u opozicionim klupama, sa Demokratama i nekad najjačom albanskom partijom

34450 pregleda 24 komentar(a)
Nudili smo Forci “sve po pola”: Zenka, Foto: Boris Pejović
Nudili smo Forci “sve po pola”: Zenka, Foto: Boris Pejović

Demokratska unija Albanaca (DUA) žrtva je političke igre koju su nakon izbora 27. marta vodile koalicija Za novi početak i Forca, ocijenio je predsjednik DUA Mehmed Zenka nakon što je dogovoreno formiranje vlasti u Ulcinju bez te partije.

Zenka je istakao da je sa Forcom imao “ozbiljne razgovore” i prije i nakon izbora.

”Dva mjeseca smo ih čekali. Na kraju, odabrali su drugu stranu. Vrijeme će pokazati, sada je svaka riječ suvišna”, kazao je Zenka za “Vijesti”.

Formiranje nove vlasti u Ulcinju, koju su kasno u subotu veče dogovorili koalicija Za novi početak (URA, DP, SD, SDP i AA) i Forca, preselilo je nakon dužeg perioda DUA i DPS u opozicione klupe. U istim klupama biće i Demokrate.

Nova većina imaće 19, od ukupno 33 odbornika koliko broji ulcinjski parlament.

Zenka je odmah nakon izbora formiranje nove vlasti ponudio Forci i DPS-u. Kazao je tada da u Forci vidi prirodnog partnera, kao nacionalnu partiju Albanaca i DPS kao partiju sa kojom je dugo sarađivao na lokalnom i državnom nivou. Slično je govorio i visoki funkcioner DPS-a Aleksandar Bogdanović. No, to se nije dogodilo...

Prema Sporazumu za časni, novi i pravi početak Ulcinja, koji su juče potpisali Omer Bajraktari i Genci Nimanbegu, koalicija “Za novi početak” i Forca imaće iz svojih redova predsjednike Opštine i Skupštine, po principu rotacije na dvije godine. Opštinom će prve dvije godine upravljati kadar koalicije “Za novi početak”, saopšteno je nakon potpisivanja Sporazuma.

Novi predsjednik Opštine, potvrđeno je “Vijestima”, koji će naslijediti Aleksandra Dabovića (DPS), u narednom dvogodišnjem periodu biće Omer Bajraktari (URA), aktuelni koordinator Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom za opštine Ulcinj i Bar.

Forca će, kako saznajemo, vjerovatno danas odlučiti koga će imenovati za funkciju predsjednika lokalnog parlamenta u naredne dvije godine, koju je do sada obavljao Hadži Sulejmani (DP).

Zenka je kazao da je i DUA nudila Forci sve “po pola” i na lokalnom i na državnom nivou.

”DUA nastavlja svoje političko djelovanje, bez obzira na sve i bez mrlje kada su pregovori u pitanju. Nećemo odustati od naših ciljeva koji su u interesu građana i iz opozicionih redova”, kazao je Zenka.

Na pitanje da li je DUA pregovarala sa koalicijom Za novi početak, odgovorio je da je to bilo jednom i prije nekoliko dana.

”Ušli smo u tu priču, spremni da razgovaramo sa svima u korist grada i građana. Nije bilo ništa konkretno”.

Predsjednik OO DPS-a Driton Lunji kazao je da je ta partija nakon izbora zvanično pregovarala sa DUA i Forcom.

”Naravno, bili smo otvoreni i za saradnju sa svim drugim političkim subjektima. Čekamo zvanično saopštenje koalicije, a ono što želim da kažem jeste da je DPS, kao i uvijek, bio konstruktivan u pregovorima”, kazao je Lunji “Vijestima”.

U cijeloj priči zanimljiva je pozicija Demokratske partije, aktuelnog ministra za manjinska prava Fatmira Đeke, kojoj je malo falilo za šesti mandat, što bi tu stranku profilisalo u pojedinačno najjaču na ulcinjskoj političkoj sceni. Ta partija koja je u koaliciji Za novi početak, najvažnije funkcije prepustila je GP URA.

Đeka juče nije odgovarao na poruke i pozive novinara, ali prema saznanjima “Vijesti” ta partija računa da će imati druge važne funkcije u Opštini, SO i u JP, čiji je osnivač Opština.

Sjednica lokalnog parlamenta na kojoj će biti potvrđeni mandati odbornicima zakazana je za 25. maj. Na istoj sjednici, kako saznajemo, biće izabrani novi predsjednik Opštine i Skupštine.

“Početak preporoda”

Uvjereni smo da će savez označiti početak ekonomskog, socijalnog, infrastrukturnog i svakog drugog preporoda za opštinu Ulcinj, i nastavak realizacije projekata koji su obilježili političku borbu partnera, saopšteno je sinoć nakon potpisivanja Sporazuma.

”I to: kompletiranje studija o luci i univerzitetu u Ulcinju koje su uvršteni u budžet Crne Gore, izgradnja novih hotelskih kapaciteta ekskluzivne kategorije, izgradnja mosta na Bojani i stvaranje uslova za plovnost Bojane, nastavak revitalizacije Starog grada i urbanog preporoda čitave opštine”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Ocijenjeno je da znaju da je njihova odgovornost ogromna, ali i da su sigurni da će uspjeti da Ulcinj postane mnogo ljepše mjesto za život.

Pozvali su opoziciju da zajedno rade, “jer je Ulcinj svih nas”.

Bonus video: