Miljanić i Gandel: Slovačka će ponuditi pomoć u izradi Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije

"Drugi važan korak je konstituisanje Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije i efikasnija saradnja svih crnogorskih institucija na tom planu"

2697 pregleda 0 komentar(a)
Miljanić i Gandel, Foto: gov.me
Miljanić i Gandel, Foto: gov.me

Postoje brojne sličnosti u procesima koji su uslijedili u postkomunističkom periodu u Crnoj Gori i Slovačkoj, posebno kada je riječ o izazovima poput borbe protiv visoke korupcije sa kojim su suočene dvije zemlje, saglasili su se ministar bez portfelja Zoran Miljanić i ambasador Slovačke Boris Gandel, a sopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Kako se navodi, govoreći o prioritetima 43. vlade Crne Gore, Miljanić je kazao je da su u toku pripreme za izradu Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, "sa ciljem uspostavljanja sistemskog okvira koji će doprinijeti efikasnosti institucija i stvaranju širokog fronta relevantnih organizacija koje se bave suzbijanjem te pojave".

"Drugi važan korak je konstituisanje Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije i efikasnija saradnja svih crnogorskih institucija na tom planu", dodao je Miljanić.

Dodaju da je gandenl, s obzirom na to da njegova država ima značajna iskustva na tom planu, ponudio pomoć slovačkih eksperata u izradi Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije.

On je kazao, piše u saopštenju, da smatra da je u aktuelnim okolnostima Crna Gora dobila veliku priliku za ulazak u EU, te da je na njenim institucijama da je efikasnim radom iskoriste, odnosno da sve snage usmjere ka tom cilju.

Miljanić je naglasio da je očekivano da i dio političkih struktura u Skupštini Crne Gore, koji nije glasao za 43. vladu, podrži odluke koje će doprinijeti efikasnijem radu institucija, vladavini prava i uspjehu pregovaračkog procesa na putu ka EU, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: