Ustavni sud na ivici kvoruma

Sudija Miodrag Iličković stiče uslov za starosnu penziju u septembru

4611 pregleda 1 komentar(a)
Utvrđena lista prijavljenih kandidata za izbor jednog sudije: sa sjednice Odbora, Foto: Skupstina.me
Utvrđena lista prijavljenih kandidata za izbor jednog sudije: sa sjednice Odbora, Foto: Skupstina.me

Ustavni odbor raspisaće javni poziv za izbor jednog sudije Ustavnog suda Crne Gore, jer će to mjesto uskoro biti upražnjeno nakon što Miodrag Iličković ode u penziju.

Na sjednici Ustavnog odbora u petak saopšteno je da je Ustavni sud obavijestio Skupštinu da sudija Ustavnog suda Miodrag Iličković stiče uslov za starosnu penziju 13. septembra ove godine, odnosno tada navršava 66 godina.

Osim Iličkovića, sudije Ustavnog suda su predsjednik Budimir Šćepanović, Milorad Gogić i Desanka Lopičić. Početkom godine penzionisan je sudija Dragoljub Drašković, a ranije Hamdija Šarkinović i Mevlida Muratović.

Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić upozorila je na sjednici da je Ustavni sud na ivici kvoruma.

”Odlaskom Iličkovića nema ni formalnih uslova za rad Ustavnog suda”, kazala je Kordić.

Ustavni odbor je na sjednici utvrdio listu prijavljenih kandidata za izbor jednog sudije Ustavnog suda, po javnom pozivu od 25. januara ove godine, na koji je stiglo šest prijava.

Na listi su predsjednik Suda za prekršaje Bijelo Polje Alija Beganović, sekretarka Centra za očuvanja i razvoj kulture manjina Podgorica Tatjana Bulatović, direktorica administrativnog sektora u Luci Kotor i bivša poslanica Snežana Jonica, nekadašnja članica Vladine Komisije za žalbe Enesa Rastoder, sekretar preduzeća Sveti Stefan Hoteli, Saša Samardžić i rukovoditeljka Sektora za uređenje prostora i izgradnju objekata u Opštini Nikšić, Gorica Fatić.

Odbor je formirao tročlanu Komisiju koja će razmotriti prijave kandidata i utvrditi da li su podnijete u skladu sa Javnim pozivom. Članovi Komisije su Jovanka Laličić (DPS), Vladimir Martinović (Demokrate) i Dragan Ivanović (SNP).

Kordić je pozvala partije da počnu razgovore u cilju postizanja konsenzusa o izboru sudija Ustavnog suda iz prvog konkursa.

Nakon što su u penziju otišli Muratović i Šarkinović, u septembru je raspisan oglas za izbor novih sudija.

Komisija Ustavnog odbora je konstatovala da su sve prispjele kandidature uredne i da su kandidati Ilija Vukčević, Sulejman Guči, Snežana Jonica, Jadranka Novaković, Zdenka Perović, Mirjana Popović, Nemanja Popović, Ivan Radojičić i Maja Šćepanović ispunili formalne uslove iz konkursa.

Za izbor sudija Ustavnog suda neophodna je najmanje tropetinska podrška poslanika.

Bonus video: