Đukanović: Posvećenost EU integracijama ne dovodi u pitanje spremnost na saradnju

Đukanović je poručio da će dvije države, na osnovama postojanog partnerstva, nastaviti da grade dalje odnose

2319 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Posvećenost evropskim integracijama i pozicija odgovornog promotera evropskih vrijednosti u regionu, ne dovodi u pitanje očuvanje najboljih veza sa tradicionalnim prijateljima i spremnost na saradnju, poručio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

Iz Služba za informisanje predsjednika saopšteno je da je Đukanović danas primio u oproštajnu posjetu ambasadora Kine Liu Đina.

Đukanović je zahvalio Jinu na doprinosu očuvanju i unapređenju međudržavnih odnosa tokom veoma vanrednog i komplikovanog perioda za Crnu Goru i svijet.

„Uz ocjenu da Crna Gora veoma drži do principa međudržavne saradnje, posebno sa prijateljima, Đukanović je ukazao na kontinuitet odnosa dvije države još od vremena Jugoslavije“, kaže se u saopštenju.

Đukanović je poručio da će dvije države, na osnovama postojanog partnerstva, nastaviti da grade dalje odnose.

On je podsjetio na prošlogodišnje obilježavanje 15 godina diplomatskih odnosa političkim dijalogom na najvišem nivou kroz razgovor dva predsjednika.

Na toj liniji, Đukanović je podsjetio na saradnju u okviru inicijativa „Pojas i put“ i mehanizma saradnje Kine sa državama CEI, razvijene odnose u obrazovanju, kulturi i nauci, uz zahvalnost za podršku i stipendiranje jednog broja crnogorskih studenata.

„Posebno je zahvalio za sveobuhvatnu pomoć u najkritičnijim fazama pandemije, i razvojnu pomoć kroz realizaciju projekata u opštinama, prije svega rekonstrukciji mosta na Tari, ali i posljednju značajnu investiciju u opštini Tuzi“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su sagovornici zadovoljni zbog stvaranja uslova za završetak najznačajnijeg infrastrukturnog projekta u Crnoj Gori, prve dionice auto-puta, uz nadu da uprkos izvjesnim kašnjenjima može se govoriti o njegovoj uspješnosti.

„Uz saradnju u oblasti željezničkog saobraćaja i energetike, obostrano je ocijenjeno da postoji značajan potencijal za proširenje saradnje na temeljima tradicionalnog prijateljstva i razumijevanja“, kaže se u saopštenju.

Đin je, kako se navodi, posebno istakao doprinos dvojice predsjednika poboljšanju povjerenja između dvije države i njihovom zdravom i stabilnom razvoju.

„On je istakao da ni politički turbulentan period nije poljuljao tradicionalno prijateljstvo i razuđenu saradnju, što se potvrdilo u vrijeme pandemije, ali i u mnogim društvenim sferama uz prepoznate perspektive u oblasti ekonomije, energetike, turizma i drugim“, kaže se u saopštenju.

Đin je poručio da prijateljstvo i političko povjerenje treba pretočiti u konkretne rezultate.

On je naglasio da je Crna Gora, iako mala država, jedna od vodećih u saradnji mehanizma Kine i CEI.

„Uz zahvalnost za prijateljske riječi i optimističan pogled na potencijale buduće saradnje, Đukanović je kazao da posvećenost evropskim integracijama i pozicija odgovornog promotera evropskih vrijednosti u regionu, ne dovodi u pitanje očuvanje najboljih veza sa tradicionalnim prijateljima i spremnost na saradnju“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: