Politička računica da se prežive izbori

Predloge su podnijeli poslanici Daliborka Pejović (DPS), Draginja Vuksanović Stanković (SDP), Dragan Ivanović (SNP), Miloš Konatar (URA) i Amer Smailović (BS)

37971 pregleda 22 komentar(a)
Bez jasno definisane teritorije opštine: Mihailo Asanović i Milan Knežević, Foto: BORIS PEJOVIC
Bez jasno definisane teritorije opštine: Mihailo Asanović i Milan Knežević, Foto: BORIS PEJOVIC

Namjera vlasti da se kroz izmjene i dopune Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Zakona o glavnom gradu formira nova opština – Zeta, rezultat je političke računice kojom se pokušava smanjiti razlika od najmanje 5.000 glasova i sačuvati opstanak Demokratske partije socijalista na vlasti u Podgorici.

To su ocijenili sagovornici “Vijesti”, komentarišući predloge o izmjeni i dopuni dva zakona, koji je juče Skupštini podnijela nova parlamentarna većina, a kojima je predviđeno formiranje nove opštine – Zeta.

Predloge su podnijeli poslanici Daliborka Pejović (DPS), Draginja Vuksanović Stanković (SDP), Dragan Ivanović (SNP), Miloš Konatar (URA) i Amer Smailović (BS).

”Opština Zeta, sa sjedištem u Golubovcima, obuhvata Golubovce kao naselje gradskog karaktera i naselja: Balabani, Berislavci, Bijelo Polje, Bistrice, Vukovci, Vranjina, Gostilj, Goričani, Kurilo, Mojanovići, Ponari, Šušunja, Mahala, Mataguži, Ljajkovići, Srpska, Botun, Mitrovići i druga naselja utvrđena posebnom odlukom te opštine”, piše u predlogu.

Prema popisu iz 2011. godine Zeta je imala 16.231 stanovnika, a Zećani su imali takozvani dupli glas - birali su parlament glavnog grada i Golubovaca.

Krstović: Zeti oteto najvrednije zemljište

Predsjednik Opštinskog odbora Demokrata Zete i odbornik u lokalnom parlamentu, Luka Krstović, ocijenio je da je aktuelna tema sa izmjenama zakona kako bi Zeta postala opština “ništa drugo do rezultat podmukle političke računice kojom DPS neutrališe najmanje 5.000 glasova negativne razlike po njih, jer u Zeti više niko ne želi da ih glasa”.

Svaka DPS vlast u Zeti je radila sve da osakati buduću opštinu: Luka Krstović
Svaka DPS vlast u Zeti je radila sve da osakati buduću opštinu: Luka Krstovićfoto: Demokratska Crna Gora

Takva razlika uočljiva je nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, kada je DPS u Zeti osvojio 3.120 glasova, lista “Za budućnost Crne Gore” 4.476, Demokrate 2.005 i URA 307 glasova.

Na lokalnim izborima 2018. godine DPS je imao 4.169 glasova, Demokrate – URA 2.071, DF- SNP 1.748, SD- 455, SDP-Demos 165, a Ujedinjena Crna Gora 93 glasa.

”Još žalosnije je što na takvu igru pristaju lokalni DPS prvaci, ali to i ne čudi jer su to isti oni ljudi koji su dozvolili da Zeta nema definisane granice, da joj je oteto najvrednije zemljište, da se na njenoj teritoriji gradi kolektor, da je sva prljava tehnologija glavnog grada preseljena u Zetu i da je mišljenje Zećana nebitno pri njihovim političkim trgovinama”, kazao je Krstović.

On je kazao da svako u Zeti zna da je superiorna ideja o samostalnosti ovog područja rezultat političkih i društvenih težnji lokalne opozicije, a ne DPS-a koji je sve ovo vrijeme bio negator te ideje i najveći protivnik.

”Takođe, u suštinskom dijelu, svaka DPS vlast u Zeti je radila sve da osakati buduću opštinu, umanji njenu teritoriju, zakoči mehanizme razvoja i sve Zećane stavi u lošiji položaj”, istakao je Krstović.

Da se što bolje prođe na izborima

Urednik u Televiziji Vijesti, Radomir Kračković, ocijenio je da predlog da se formira nova samostalna opština Zeta, uoči lokalnih izbora u Podgorici, nije slučajan, već je cilj da se napravi “win-win” situacija za sve konstituente nove parlamentarne većine, kako bi što bolje prošli i na podgoričkim, ali i na prvim izborima u novoj opštini.

”Iako su se godinama protivili zahtjevu tadašnje opozicije da Zeta bude samostalna opština, DPS će insistirati da se upravo na osnovu njihovog predloga to i omogućilo. Političku korist će tražiti i SNP koji je odavno za samostalnu opštinu, a na ovaj način će pokušati da pojača ili povrati svoju snagu u Zeti, koja je načeta ulaskom u manjinsku Vladu. Slično važi i za URU”.

Kračković napominje da je Zeta veliko uporište opozicionih partija DF-a i Demokrata i da zato vjeruje da ovaj predlog ima i jasnu političku pozadinu.

”Nažalost, nijedna od partija, ni vlasti ni opozicije, ne bavi se previše tim na osnovu čega tvrde da će samostalna opština Zeta biti održiva. Studija opravdanosti pokazala je da bi prihodi samostalne opštine bili duplo manji nego što je sadašnji budžet. To je glavno pitanje o kojem partije izbjegavaju da govore - kako ćemo obezbijediti održivo finansiranje i razvoj nove lokalne zajednice a ne dobiti još jednu opštinu koja će zavisiti od egalizacionog fonda a kakvih već imamo napretek u cijeloj državi”, kazao je Kračković.

On je kazao da je jedini izuzetak u tom smislu jedan od lidera DF-a Milan Knežević, koji insistira da Zeti pripadnu i resursi poput industrijske zone oko Kombinata aluminijuma, Aerodroma Golubovci, dijela “Plantaža” i Skadarskog jezera, ali da je veliko pitanje da li će se to i desiti.

Knežević je nedavno saopštio da će podržati inicijativu o promjeni zakona zarad samostalnosti opštine samo pod uslovom da ona obuhvati devet KO u granicama iz 1957. godine, a Zakonom o glavnog gradu 2005. godine je oduzeto 9.000 hektara zemlje.

”Devet katastarskih parcela obuhvataju industrijsku zonu oko KAP-a, Aerodrom Golubovci, značajan dio Skadarskog jezera i ‘Plantaža’. Ukoliko budu prihvaćeni amandmani za ovih devet katastarskih opština to znači da će Zeti pripasti i dio Dajbaba i Zabjela”, kazao je Knežević.

On je rekao da je DPS izašao sa stavom da je Zeta zrela za samostalnost, a radi se o klasičnoj političkoj računici “jer su svjesni fijaska na predstojećim izborima pa pokušavaju da smanje razliku od 4.000 glasova”.

”Otkud tolika žurba”

Predsjednik zetskog odbora Demokratske narodne partije (DNP) i doskorašnji odbornik u lokalnom partlamentu, Mihailo Asanović, predlog izmjena zakona vidi kao nastavak saradnje između nove parlamentarne većine koja zbog političkih kalkulacija želi navrat nanos da sklepa tu odluku prije lokalnih izbora u Podgorici.

Asanović je kazao da podnijetim izmjenama i dopunama zakona jedino što žele je da se isključe građani Zete sa lokalnih izbora za Podgoricu. “Nemamo jasno definisanu teritoriju koja je uslov svih uslova što se nas tiče. Ne znamo otkud sad tolika žurba i ovo nas dovodi do samo jednog zaključka - da DPS, a plašim se i naši nekadašnji partneri iz opozicije, žele da isključe lično Milana Kneževića iz trke za gradonačelnika, jer su i oni svjesni kakvu podršku uživa u Zeti i Podgorici”, kazao je Asanović.

Nekadašnjim partnerima iz opozicije je poručio da ne prave dilove sa DPS-om, da se ne igraju sa građanima Zete i ostavljaju ih na cjedilu zbog sitnih interesa:

”Jer bi to bila izdaja njih koji su se isto kao i mi borili protiv DPS svih ovih godina. Zar stvarno misle da DPS odjednom naprasno mijenja mišljenje što se tiče samostalnosti Zete i uz njihovu podršku bez jasnih granica, niti osnovanih lokalnih preduzeća, prave opštinu”.

On je kazao da ne vjeruju gradonačelniku glavnog grada Ivanu Vukoviću i aktuelnoj predsjednici opštine u okviru grada - Golubovci, Tanji Stajović koji treba da formiraju komisije za razgraničenje, jer je, kako je ocijenio, njihov jedini interes -pokušaj opstanka DPS-a u Podgorici.

Dekan Fakulteta za državne i evropske studije, pravnik Đorđije Blažić je nedavno saopštio da ubrzano formiranje nove opštine predstavlja pravno nasilje. “Pravno nasilje partitokratije i lažnih ‘vladalaca’ prava doživljava svoj vrhunac drskosti koji vrijeđa zdrav razum, ali i zakon. Ako u akterima ovakvih pravnih ‘stručnjaka’ ima pismenih političara i poslanika, onda neka uzmu da pročitaju Zakon o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore”, navodi u saopštenju Blažić.

Pokušaju li da oštete Zetu, narod će izaći na protest

Asanović je kazao da je riječ je o političkoj trgovini, ali da “još ne znaju koga sve”:

”Neka budu sigurni da će morati vrlo brzo da se otkriju i da ne dozvole sebi da ne smiju izaći pred narod. Pokušaju li da oštete Zetu, imaće narod na glavnim saobraćajnicama u jeku turističke sezone, a siguran sam da će se svi građani odazvati, koga god da podržavaju jer se ovdje radi o interesu Zete budućih ko zna koliko generacija”, istakao je Asanović.

Bonus video: