Kavački klan "drma" i u Skupštini?

Sjednica nije održana jer na zasjedanje nijesu došli članovi iz redova Demokratske partije socijalista - Predrag Bošković i Branko Čavor, koji su još ranije saopštili da će uskratiti kvorum

28782 pregleda 7 komentar(a)
Knežević dolazi na sjednicu Odbora za bezbjednost, Foto: BORIS PEJOVIC
Knežević dolazi na sjednicu Odbora za bezbjednost, Foto: BORIS PEJOVIC

Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) bez naloga Vrhovnog suda nadzire trojicu lidera Demokratskog fronta - Milana Kneževića, Andriju Mandića i Nebojšu Medojevića.

To je saopštio predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević, na konferenciji održanoj nakon što je odgođena sjednica tog skupštinskog tijela.

Članovi tog odbora juče su trebali da saslušaju ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića, direktora Uprave policije Zorana Brđanina, vršioca dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Sava Kenteru, glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića i šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića.

Oni su u “gluvoj sobi” trebali da odgovaraju na poslanička pitanja o dokazima koje je Europol dostavio u julu prošle godine, a koji službenika ANB-a Petra Lazovića i policajca Ljuba Milovića povezuju sa kavačkim kriminalnim klanom.

Sjednica nije održana jer na zasjedanje nijesu došli članovi iz redova Demokratske partije socijalista - Predrag Bošković i Branko Čavor, koji su još ranije saopštili da će uskratiti kvorum.

Poslanici Demokrata Boris Bogdanović i Dragan Krapović opravdali su odsustvo, odnosno kašnjenje.

Knežević je juče pitao kome je u interesu da se ne održi sjednica na kojoj je trebalo da se raspravlja o podacima Europola, dodajući da počinje da sumnja da su “neke od kolega iz DPS-a pod direktnim uticajem kavačkog klana”.

”I da ne žele da dođu na ovu sjednicu, jer žele da dobiju na vremenu dok se desi moja smjena i kako bi neko drugI preuzeo odbor. Mene u ovom trenutku pokušava da smijeni kavački klan”, rekao je Knežević dodajući da je to bolje nego da ga pokušavaju ubiti.

Poručio je, ipak, da ga kavački klan neće smjenjivati u Skupštini: “Ja znam šta ću uraditi io tome ćete biti blagovremeno obaviješteni”.

"Kavački klan odgađa sjednice"

Istakavši da je na djelu brutalna opstrukcija, Knežević je rekao da otvoreno sumnja da se to čini po naredbi kavačkog klana:

”Kako ne bi došli do relevantnih informacija koje se odnose na eventualnu povezanosti djelova tužilaštva, policije i bezbjednosnog sektora sa kavačkim klanom”.

Poručio je, ipak, da će nastaviti sa raskrinkavanjem i razobličavanjem hobotnice.

Knežević je rekao da je na sjednici želio da pita Kenteru o prisluškivanju njega i njegovih kolega.

”Ponovo smo stavljeni na mjere tajnog nadzora, bez odluke Vrhovnog suda i sumnjamo za potrebe upravo kavačkog klana, koji smo najviše mi prozivali prethodnih godina i ukazivali na njihovu spregu sa policijom, tužilaštvom i vrhom države. Zato pozivam Vrhovni sud i Sudski savjet da se izjasne da li postoji zakonita odluka na osnovu koje smo ponovo stavljeni na mjere tajnog nadzora”, rekao je Knežević.

Tvrdi da ANB prisluškuje njihove mobilne i fiksne telefone, telefone u stranačkim prostorijama i nadzire im elektronsku poštu.

”Zamislite da predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu i predsjednike dviju parlamentarnih stranaka, ANB prisluškuje bez odluke Vrhovnog suda i to je samo jedan od nastavka borbe protiv DF-a i svih ljudi koji su spremni da se uhvate u koštac sa organizovanim kriminalom i kriminalnim djelovanjem određenih klanova, koji su toliko osilili da su u ovom trenutku jači od države i neka nikog ne čudi što se sve desilo i što se sve događa”, rekao je on.

Odgovarajući Vijestima na pitanje od kada ima saznanja da prisluškuju njega, Mandića i Medojevića, rekao je da je tu informaciju dobio prije nekoliko dana i da sumnja da je to vid političkog pritiska.

”Imajući u vidu da je Savo Kentera nedavno postavljen za direktora ANB-a, pretpostavljam da mu je to bio prvi radni zadatak”.

Kazao je da sumnjaju da je taj nalog, preko određenih struktura, izdao kavački kriminalni klan.

Najavio je da će shodno svojim ovlašćenjima tražiti pristup Agenciji, posebno odjeljenju koje se bavi prisluškivanjem.

Bonus video: