Đurović - Rajnke: Vladavina prava preduslov koji investitorima daje osjećaj sigurnosti, bez obzira na političke promjene

Đurović se zahvalio Rajnke na pruženoj podršci za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća, poručivši da taj sektor predstavlja najveći dio ukupne privredne aktivnosti države

5478 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma
Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović sastao se sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke.

Kako je saopšteno iz MERT, Đurović se Rajnke zahvalio na kontinuiranoj podršci koju SAD pružaju Crnoj Gori i predstavio joj prioritete rada ministarstva.

„Kao što je premijer naglasio u svom ekspozeu dva stuba nove Vlade su vladavina prava i ekonomski razvoj, koji su neraskidivo povezani. Stoga, ovo Ministarstvo ima veliku obavezu da dostigne što bolje rezultate u oblasti ekonomije, a najviše u oblastima turizma i konkurentnosti privrede. Vladavina prava je ujedno i važan preduslov koji investitorima daje osjećaj sigurnosti u Crnoj Gori, odnosno da će njihove investicije biti ovdje bezbjedne, bez obzira na političke promjene”, kazao je Đurović, piše u saopštenju.

Đurović je dodao da će se u narednom periodu raditi na pozicioniranju Crne Gore kao sigurne destinacije za američke investitore, te podizanju nivoa transparentnosti, povjerenja u institucije sistema i smanjenju birokratije, kroz, kako navodi, "efikasniju međuresonu komunikaciju i centralizovani pristup investitorima kroz jednu instituciju koja će im pružati sve informacije na jednom mjestu."

Đurović se zahvalio Rajnke na pruženoj podršci za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća, poručivši da taj sektor predstavlja najveći dio ukupne privredne aktivnosti države.

On je dodao da je zadatak ministarstva da posebnu pažnju posvete podršci svim preduzetnicama i preduzetnicima koji stvaraju novu vrijednost u Crnoj Gori.

Đurović je, kako je saopšteno, potvrdio dalju implementaciju Zakona o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija i dalju saradnju sa SAD-om kroz nastavak započetog ekonomskog dijaloga i formiranje radnih grupa, kao i kroz saradnju na Strategiji uvođenja 5G mreža u Crnoj Gori i projektu Razvoja infrastrukture za širokopojasni internet, koja je neophodna za dalju digitalizaciju svih institucija.

„Ministarstvo će raditi i na stvaranju uslova da Crna Gora postane jedna od destinacija za digitalne nomade“, dodao je Đurović, piše u saopštenju.

Rajnke je, kako navode, izrazila uvjerenje da je Crna Gora spremna da radi na daljem osnaživanju digitalnih vještina cjelokupnog društva radi održivije i prosperitetnije budućnosti za sve građane, ali i razvijeniju privredu.

„SAD će nastaviti da podržava Crnu Goru u kreiranju boljih uslova za razvoj sektora MMS preduzeća, posebno kroz programe podrške inovativnim start-upovima, koji su budućnost Crne Gore, a koji će doprinijeti digitalizaciji i spriječiti odliv mladih kvalifikovanih ljudi koji svoju karijeru ne vide u državnoj upravi”, poručila je Rajnke, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: