Canović: Deportovane izbjeglice iz HN bile su žrtve neljudskog i nemoralnog postupka onih koji su ih izručili

"Danas sam prisustvovao obilježavanju 30. godina od deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore, i odao počast žrtvama ovog zločina", rekao je Canović

2484 pregleda 7 komentar(a)
Canović, Foto: Socijaldemokrate
Canović, Foto: Socijaldemokrate

Deportovane bosansko-hercegovačke izbjeglice iz Herceg Novig bile su žrtve neljudskog i nemoralnog postupka onih koji su ih izručili, saopštio je Nihad Canović, član Predsjedništva Socijaldemokrata (SD).

"Danas sam prisustvovao obilježavanju 30. godina od deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore, i odao počast žrtvama ovog zločina. Ljudi, koje su iz ratom zahvaćenog područja, utočiste i spas potražile u Crnoj Gori, nisu ga našle. Već su bili žrtve, neljudskog i nemoralnog postupka osoba koje su ih izručile dželatu na oltar", istakao je Canović, saopšteno je iz SD.

On je dodao da je Crna Gora tog maja 1992. civilizacijski poklekla.

"Obaveza Države je da zločince za svoja nedjela adekvatno sankcioniše, kako bi pravda bila zadovoljena a porodicama stradalih bar malo olakšala bol. Crnogorska policija je u maju 1992. godine nezakonito uhapsila najmanje 66 izbjeglica iz BiH, uglavnom Muslimana, i isporučila ih vojsci bosanskih Srba u BiH, koja je većinu likvidirala. Samo 12 je uspjelo da preživi u koncentracionim logorima. Deportovano je i najmanje 33 izbjeglica srpske nacionalnosti radi prinudne mobilizacije", rekao je Canović.

Bonus video: