Rakčević: Konačno stajemo na kraj trodecenijskoj devastaciji pluća Podgorice

"Za početak, potrebno je izvršiti detaljnu reviziju svih naslijeđenih (i katastrofalnih) planskih dokumenata u kontaktnim zonama, kako se agresivna gradnja ne bi nastavila po obodima brda", rekao je Rakčević

4207 pregleda 5 komentar(a)
Rakčević, Foto: URA
Rakčević, Foto: URA

Odbornik Građanskog pokreta URA Skupštini Glavnog grada Luka Rakčević saopštio je danas da se konačno staje na kraj trodecenijskoj devastaciji pluća Podgorice i da štite brdo Gorica od daljih investitorskih poduhvata.

On je to poručio povodom toga što je ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ana Novaković Đurović potpisala danas Saglasnost na Predlog Odluke o proglašenju Spomenika prirode Park šuma Gorica.

"Prije dvije i po godine (10. februara 2020), tražio sam od Skupštine Glavnog grada da shodno zakonskim odredbama uputi Inicijativu Agencija za zaštitu životne sredine za izradu Studije zaštite brda Gorica i proglašenje Gorice zaštićenim prirodnim dobrom - Spomenikom prirode. Nekim čudom, Grad je dan kasnije (11. februara) navedenu inicijativu proslijedio Agenciji, nakon čega je izrađena Studija zaštite, kojom su stvoreni preduslovi da Gorica dobije potreban stepen zaštite. Danas smo otišli korak dalje, jer je ključnu saglasnost dala i ministarka Ana Novakovic Đurović, pa je ostalo samo da tu odluku verifikuje gradska Skupština, šta će se - duboko vjerujem - dogoditi u najskorijem roku. Time 105 hektara brda Gorica dobija stepen zaštićenog prirodnog dobra, čime konačno stajemo na kraj trodecenijskoj devastaciji pluća našeg grada i štitimo Goricu od daljih investitorskih poduhvata", napisao je Rakčević na Fejsbuku.

On je dodao da je međutim, pred njima još mnogo posla.

"Za početak, potrebno je izvršiti detaljnu reviziju svih naslijeđenih (i katastrofalnih) planskih dokumenata u kontaktnim zonama, kako se agresivna gradnja ne bi nastavila po obodima brda. Takođe, neophodno je i pratiti proces uspostavljanja zaštite brda, kako se više ne bi dešavali katastrofalni propusti gradske uprave da hidranti na vrhu Gorice (u ljetnjim mjesecima i u sred požarne sezone) - budu prazni. Ovo je tek početak, ali procesi konačno kreću naprijed", poručio je Rakčević.

Bonus video: