Dukaj: Težimo stvaranju servisno orijentisane javne uprave koju će da karakteriše rast povjerenja građana u njen rad

"Građani Crne Gore zaslužuju kvalitetne javne usluge i inovativnu javnu upravu i SAD će biti partner u sprovođenju ovih reformskih procesa", kazala je ambasadorka SAD

2281 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka Rajzing Rajnke - Dukaj, Foto: Ministarstvo javne uprave
Sa sastanka Rajzing Rajnke - Dukaj, Foto: Ministarstvo javne uprave

Ključni projekti u radu Ministarstva javne uprave orijentisani su na građane i viziju digitalizacije i težimo stvaranju servisno orijentisane javne uprave na državnom i lokalnom nivou, koju karakteriše rast povjerenja građana u njen rad, rekao je ministar javne uprave Maraš Dukaj na sastanku sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

U saopštenju ovog vladinog resora navodi se da se Dukaj zahvalio za strateško partnerstvo SAD u oblasti digitalizacije javnih usluga i upoznao Rajzing Rajnke sa prioritetima 43. vlade Crne Gore na planu jačanja povjerenja građana u institucije i javnu upravu.

Dodaju da je Rajzing Rajnke čestitala Dukaju stupanje na dužnost i istakla da će SAD pružiti podršku nastojanjima ministarstva da unaprijedi javne politike koje se odnose na razvoj digitalnih usluga.

"Građani Crne Gore zaslužuju kvalitetne javne usluge i inovativnu javnu upravu i SAD će biti partner u sprovođenju ovih reformskih procesa", kazala je Rajnke.

Rajzing Rajnke i Dukaj, kako se navodi, zaključili su da dvije zemlje imaju odlične međudržavne odnose i da postoje veliki potencijali za dalji razvoj saradnje i primjenu iskustava, naročito u procesu reforme javne uprave, digitalizacije i informacione bezbjednosti.

"Naročito je istaknuta potreba da se preduzmu neophodne aktivnosti kako bi građanima Crne Gore postale u potpunosti dostupne usluge elektronskog plaćanja posredstvom kredibilnih međunarodnih servisa i platformi", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: