SO Ulcinj verifikovala mandate, ali nije izabrala predsjednika, Mavrić: Klasična opstrukcija DUA i DPS

Nakon što su verifikovani mandati, predsjedavajuća Jasmina Hasa (DUA) je dala pauzu jer su za izbor predsjednika SO bile dostavljene dvije kandidature - od novouspostvljene većine koja je predložila Ardiana Mavrića (Forca) i Demokratske partije socijalista (DPS) koja je predložila svoju kandidatkinju, Ivanu Popović

11627 pregleda 2 komentar(a)
SO Ulcinj, Foto: Samir Adrović
SO Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 25.05.2022. 19:39h

Skupština opštine (SO Ulcinj) danas je verifikovala mandate odbornicima u skladu sa rezultatima lokalnih izbora održanim 27. marta, ali nije izabrala predsjednika.

Sjednica je prekinuta i biće održana vjerovatno sjutra.

Nakon što su verifikovani mandati, predsjedavajuća Jasmina Hasa (DUA) je dala pauzu jer su za izbor predsjednika SO bile dostavljene dvije kandidature - od novouspostvljene većine koja je predložila Ardiana Mavrića (Forca) i Demokratske partije socijalista (DPS) koja je predložila svoju kandidatkinju, Ivanu Popović.

Hasa, koja je predsjedavala konstituivnom sjednicom kao najstarija odbornica, kasnije nije bila u sali, a ni skupštinska služba do 15.30h nije uspjela da pripremi neophodna dokumenta i glasačke listiće pa je sjednica prekinuta.

Mavrić je kazao da je riječ o klasičnoj opstrukciji DUA i DPS.

"Neće uspjeti da nas zaustave. Sada ide naš zahtjev da sjednica bude nastavljena sjutra, koji su podržale i Demokrate", kazao je Mavrić.

Naveo je da je pored ostalog, prekršen i statut SO jer pauza ne može da traje duže od pola sata.

I budući predsjednik Opštine Omer Bajrkatari (URA) kazao je da su današnjim činom prekršeni statut i Zakon o lokalnoj samoupravi.

"Ovo se nije desilo ni u jednoj Opštini do sada. Imali smo priliku da vidimo kako se ponašaju gubitnici izbora", kazao je Bajraktari.

Na izborima 27.marta, Koalicija za novi početak(URA, DP, SD, SDP i AA) osvojila je 14 mandata, DPS i BS šest koliko i DUA i DSCG, Forca pet i Demokrate dva. Pojedinačno, DP, DUA, Forca, URA i DPS osvojili su po pet mandata, SD i Demokrate po dva, SDP, DSCG, BS i AA po jedan.

Novu vladajuću većinu u prrošlu subotu veče dogovorili su Koalicija za novi početak i Forca. U opozicionim klupama u naredne četiri godine biće DUA-DSCG, DPS-BS i Demokrate.

Prema dogovoru nove vlasti, Koalicija za novi početak i Forca imaće iz svojih redova predsjednike Opštine i Skupštine, po principu rotacije na dvije godine.

Bonus video: