SDP: Crna Gora ne smije da dozvoli zaborav, relativizovanje ili negiranje zločina deportacije

"Ovaj zločin mora da nam bude podsjetnik da politika mržnje, razdora i nacional-šovinizma nikada više ne smije da stanuje na ovim prostorima"

1763 pregleda 3 komentar(a)
SDP delegacija na memorijalnom okupljanju, Foto: SDP
SDP delegacija na memorijalnom okupljanju, Foto: SDP

Zločin deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore 1992. godine, nažalost, ostaje jedan od ratnih zločina iz devedesetih godina koji nije rasvijetljen i koji stoga opterećuje proces potpunog suočavanja sa prošlošću, saopšteno je iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Iz ove partije navode daje njihova delegacija, "kao i svake godine", prisustvovala i memorijalnom okupljanju povodom obilježavanja 30 godina od deportacije, podsjećajući da su okupljanje organizovali Akcija za ljudska prava (HRA), Centar za građansko obrazovanje (CGO) i ANIMA – Centar za žensko i mirovno obrazovanje.

"Obezbjeđenje pravde i pune istine u ovom, kao i svim drugim nerazriješenim slučajevima iz ovog perioda, preduslov je da kao društvo napravimo iskorak prema budućnosti", poručuje SDP.

Kako navode, Crna Gora, kao evropsko i civilizovano društvo, ne smije da dozvoli zaborav ili bilo kakvo relativizovanje ili negiranje zločina koji su bili rezultat pogubne politike vođene u ime velikodržavnih interesa.

"I ovaj zločin mora da nam bude podsjetnik da politika mržnje, razdora i nacional-šovinizma nikada više ne smije da stanuje na ovim prostorima, uprkos mnogima koji i danas, tri decenije nakon ratne pošasti, i dalje pokušavaju da nametnu istu pogubnu nacionalističku i velikodržavnu matricu", piše u saopštenju.

Na kraju dodaju da SDP, kao autentična antiratna i evropska partija, tu je da podsjeća i upozorava na ove, kao i na mnoge druge nevine žrtve ratova koje su proizašle kao posljedica sulude politike s kraja prošlog vijeka.

Bonus video: