Koprivica: Odbornici u devet opština neće imati pravo da donose zakonski nesporne odluke

Skupštine opština i njihovi čelnici, kojima mandat ističe u junu i julu, neće imati bilo kakvo zakonsko pravo da učestvuju u vršenju funkcija lokalne samouprave jer im zakonom nije produžen mandat, kaže Momo Koprivica

42409 pregleda 35 komentar(a)
Zakon proizveo i alarmantno protivpravno stanje: Momo Koprivica, Foto: BORIS PEJOVIC
Zakon proizveo i alarmantno protivpravno stanje: Momo Koprivica, Foto: BORIS PEJOVIC

Potpredsjednik Demokrata i poslanik u Skupštini Momo Koprivica ocijenio je da za mjesec dana odbornici u devet opština, među kojima i u Podgorici, neće imati pravo da donose zakonski nesporne odluke, jer im ističe mandat.

”Oni neće imati bilo kakvo zakonsko pravo da učestvuju u vršenju funkcija lokalne samouprave”, ocijenio je u izjavi za “Vijesti” Koprivica.

Dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim su odloženi izbori u 14 opština za 23. oktobar, nije produžen mandat odbornicima, lokalnim skupštinama a ni predsjednicima opština. Pravnici i civilni sektor tvrde da propis ima brojne praznine, a pred Ustavnim sudom su sada već tri inicijative za provjeru njegvoe ustavnosti.

Ranije su podnijeli poslanički klub Demokratskog fronta i NVO Centar za demokratsku tranziciju, i one su objedinjene u jedan predmet koji će biti prioritetno razmatran čim sudija izvjestilac bude spremio predlog.

Juče je NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP) podnijela Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, a njena predsjednica Ines Mrdović kao fizičko lice i ustavnu žalbu.

Momo Koprivica, koji je i predsjednik skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, rekao je za Vijesti da je Zakon kojim se odlažu izbori, osim što je pokazao strah “novokomponovane nedemokratske većine”, proizveo i alarmantno protivpravno stanje.

“S obzirom na to da tokom ljeta većem broju predsjednika ovih opština ističe mandat, nelegalni odbornici, odnosno nelegalne skupštine će ih birati i dalje multiplikovati nelegitimno i nelegalno stanje. Time je urušeno pravo građana na lokalnu samoupravu koje je zajemčeno i Ustavom u njegovom članu 113”.

On je pojasnio da se, shodno Ustavu, u lokalnoj samoupravi odlučuje neposredno, kao i preko slobodno izabranih predstavnika, te da se ovi odbornici više ne mogu takvima smatrati: “Jer je istekao period na koji su birani, a zakonom im nije produžen mandat, tako da se sad de facto vrši uzurpacija nadležnosti organa lokalne uprave. Svaki prevrat, pa tako i ovaj, skopčan je sa gaženjem prava. Pogaženo je pravo građana da biraju i budu birani, ali evidentno i ustavno pravo na lokalnu samoupravu”, ocijenio je Koprivica.

U junu i julu ističu mandati skupštinama opština i njihovim čelnicima u opštinama Bijelo Polje, Šavnik, Plužine, Žabljak, Bar, Danilovgrad, Kolašin, Pljevlja i Glavni grad Podgorica. Opštine Budva i Tivat funkcioništu u prinudnoj upravi, a ulogu lokalnog parlamenta je do izbora preuzeo odbor povjerenika, koji čine predstavnici Vlade i lokalnih uprava.

Koprivica je kazao da je zakon u koliziji sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika, što, kako je objasnio, znači da je narušeno ustavno načelo jedinstva pravnog sistema: “Jer će u njemu postojati međusobno sukobljene i protivrječne zakonske norme, a time se urušava pravna sigurnost i otvara pitanje šta je važeće pravilo i na šta se može računati, tj. na šta se ko može osloniti. Tako je u članu pet izbornog zakona propisano da mandat odbornika traje četiri godine, a na bazi ovih izmjena zakona o lokalnoj samoupravi, može da potraje znatno duže”, istakao je Koprivica.

Objanio je i da je zakon o odlaganju izbora u suprotnosti i sa izbornim zakonom u pogledu trajanja izborne kampanje.

”Naime, u članu 14 Izbornog zakona propisano je da od dana raspisivanja izbora do održavanja izbora ne može proteći manje od 60 dana ni više od 100 dana. S obzirom da nakon zakona o odlaganju izbora, (Milo) Đukanović nije poništio svoje odluke o raspisivanju izbora, već samo promijenio datum, imaćemo apsurdne i protivpravne situacije”.

On je kazao da će tako od raspisivanja izbora do njihovog održavanja, u Tivtu proteći 224 dana, u Budvi 203 dana, u Plužinama i na Žabljaku 199 dana, u Bijelom Polju i Šavniku 192 dana, u Baru, Danilovgradu, Podgorici u Kolašinu 185 dana i u Pljevljima 171 dan. “Stoga je ovo udar na pravni sistem, proizveden je pravni galimatijas i obesmišljen izborni zakon. Ne da nije ostvaren cilj da se izbjegne konstantna politička izborna kampanja, nego je problem samo produbljen tako da ćemo imati najduže izborne kampanje i konstantno vanredno političko stanje, kako u cijeloj zemlji, tako i u ovim opštinama što će im prouzrokovati brojne probleme”, ocijenio je Koprivica.

Mrdović: Poslanici zgazili domaće propise, ali i konvencije

Ines Mrdović je kao fizičko lice podnijela ustavnu žalbu kako bi Ustavni sud ocijenio da li je povrijeđeno jedno od osnovnih ljudskih prava zbog uskraćivanja prava glasanja na četiri godine.

Mrdović
Mrdovićfoto: Boris Pejović

”Iskorišćena je zakonska mogućnost da se može uputiti Ustavnom sudu i prije iscrpljivanja djelotvornih pravnih sredstava, kada ta sredstva ne bi bila djelotvorna. Ukoliko Ustavni sud procijeni da nije povrijeđeno ljudsko pravo, pravda će biti zatražena pred Evropskim sudom za ljudska prava, jer je ovo pravo garantovano svim osnovnim međunarodnim pravnim aktima i dio crnogorskih poslanika je odlaganjem izbora zgazio ne samo domaće propise, već i međunarodne konvencije”, objasnila je Mrdović za Vijesti.

Bonus video: