Poslanik DPS-a traži da mu se dostavi nacrt ili predlog Temeljnog ugovora sa SPC

Premijer je nekoliko puta rekao da je spreman da potpiše taj dokument

13026 pregleda 35 komentar(a)
Zahtjev uputio preko Skupštine, pozivajući se na Poslovnik:  Papović, Foto: BORIS PEJOVIC
Zahtjev uputio preko Skupštine, pozivajući se na Poslovnik: Papović, Foto: BORIS PEJOVIC

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Dragutin Papović uputio je zahtjev Vladi da mu dostavi nacrt ili predlog Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Papović je zahtjev uputio preko Skupštine, pozivajući se na član 50 Poslovnika o radu Skupštine.

U tom članu je navedeno da poslanik ima pravo na dostupnost svih službenih materijala, dokumenata i podataka koji se pripremaju ili prikupljaju u odborima ili službi Skupštine, Vladi, ministarstvima i drugim organima državne uprave, a koji se odnose na pitanja od značaja za ostvarivanje poslaničke funkcije.

Patrijarh SPC Porfirije rekao je 28. januara da će Temeljni ugovor biti potpisan “čim se normalizuju političke prilike u Crnoj Gori”.

Premijer Dritan Abazović nekoliko puta je ponovio da je spreman da potpiše taj ugovor, ako bude u skladu sa Ustavom i zakonom.

Pregovori o Temeljnom ugovoru kojim država Crna Gora sa SPC treba da precizira imovinsko-pravne odnose, traju više od deset godina.

”Vijesti” su kraje januara objavile da je posljednji nacrt Temeljnog ugovora pretrpio nekoliko izmjena u odnosu na nacrt koji je bivša vlada Zdravka Krivokapića ranije poslala patrijarhu Porfiriju.

U novoj verziji nacrta u djelu koji tretira nepovredivost svojine nad manastirima i drugim nepokretnostima, piše da se to jemči Crkvi, a ne kako je vlada prethodno sugerisala i crkveno-pravnim licima sa obrazloženjem da se na njih i vodi “većina imovine Crkve u Crnoj Gori”.

Piše i da nadležni u Crnoj Gori neće razmatrati zahtjeve za izgradnju vjerskih objekata koji nemaju pismeno odobrenje nadležnog eparhijskog arhijereja, dok je u prethodnoj verziji pisalo “pravoslavnih vjerskih objekata”. B. Ma.

Bonus video: