Koalicija Albanci Odlučno: Spora realizacija sporazuma na državnom nivou

Neke od tačaka sporazuma, smatraju, veoma su jasne i njihova realizacija zavisi samo od djelovanja nadležnih Ministarstava
378 pregleda 2 komentar(a)
Albanci odlučno, Foto: Boris Pejović
Albanci odlučno, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.10.2017. 14:24h

Na sastanku predstavnika političkih partija koje sačinjavaju koaliciju Albanci Odlučno, FORCA, Demokratska Unija Albanaca i Albanska Alternativa, pored ostalog, razgovarano je o realizaciji sporazuma koalicije na državnom nivou, o aktivnostima i stavovima zauzetim u parlamentu povodom Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata kao i o predstojećim lokalnim izborima, kazali su iz te koalicije.

Tokom rasprave i detaljne analize stanja vršenja vlasti na državnom nivou, navode, ocijenjen je jedan veoma usporeni tempo i intenzitet realizacije političkog sporazuma i posebno je raspravljano o razlozima nerealizacije. Konstatovano je, dodaju, nezadovoljstvo stepenom realizacije nekih tačaka sporazuma, a koje su, kako smatraju, veoma jasne i njihova realizacija zavisi samo od djelovanja nadležnih Ministarstava.

"Glavna tema sastanka bio je stav koji je zauzet u Skupštini Crne Gore, kada je glasano protiv usvajanja Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, kao i o posledicama koje će ovaj zakon donijeti. Data je jednoglasna i potpuna podrška djelovanju i angažmanu poslanika koalicije Gencija Nimanbegua i dogovoreni su dalji koraci u vezi stava da je usvajanje ovog zakona u suprotnosti sa sporazumima koje je Koalicija Albanci Odlučno potpisala i to prvenstveno sa manjinskim partijama, ali i opštim sporazumom o zajedničkom političkom djelovanju i formiranju parlamentarne većine," stoji u saopštenju koalicije.

Važna tema sastanka, dodaju, bilo je i pitanje lokalnih izbora. Prije svega, ističu, razmatrano je koji to najbolji način saradnje ova tri subjekata i najbolji način sudjelovanja na budućim lokalnim izborima u Tuzima i Ulcinju, a cilj koalicije je, ističu, ostvarivanje pobjeda na lokalnim izborima i u Tuzima i u Ulcinju.

Koordinaciono tijelo Koalicije AO, podsjećaju, čine predsjednici političkih partija: Nazif Cungu, Mehmed Zenka, Đerđ Camaj, kao i visoki zvaničnici ovih partija: Genci Nimanbegu, Hatidže Đoni, Džaudet Cakuli, Smail Malić Čunmulaj, Nik Đeljošaj i Ardijan Mavrić.

Bonus video: