predsjednik neće biti izabran

DF neće doći na nastavak sjednice SO Berane: Prekinut dogovor o formiranju nove većine?

Vijestima je iz Nove srpske demokratije (NSD) koja je dio DF, rečeno da oni nisu bili obaviješteni o zakazivanju nastavka sjednice

10701 pregleda 35 komentar(a)
Opština Berane, Foto: Miljana Kljajić
Opština Berane, Foto: Miljana Kljajić

Odbornici Demokratskog fronta (DF) sjutra neće doći na zakazani nastavak sjednice Skupštine opštine (SO) Berane na kojoj je trebalo da se izabere predsjednik SO.

Vijestima je iz Nove srpske demokratije (NSD) koja je dio DF, rečeno da oni nisu bili obaviješteni o zakazivanju nastavka sjednice.

"Mi ne znamo ko je uopšte sazvao nastavak sjednice, i mi nećemo doći", kazao je sagovornik iz NSD.

Time je izvesno da sjednica sjutra ili neće biti održana, a i ako tako bude, predsjednik parlamenta neće biti izabran.

Konstitutivna sjednica je odrzana prošle sedmice i tada su samo verifikovani mandati odbornika, ali je prekinuta nakon 15 minuta jer, kako je rečeno, nije bilo predloga za predsjednika Skupštine.

Tada je najavljeno da je dogovor parlamentarne većine bez Socijalističke narodne partije (SNP) skoro napravljen i da će sjednica biti brzo nastavljena.

Kako se, međutim, nezvanično saznaje, sinoć je došlo do prekida dogovora između DF i partija koje bi pravile novu većinu, a to su Demokratska Crna Gora, Berane sad, Prava Crna Gora i Ujedinjena Crna Gora.

Ove partije bi sa DF u tom slučaju imale 19 od 35 odbornika, dok bi u opoziciji ostali SNP i Demokratska partija socijalista (DPS).

Izbori u Beranama odrzani su 27. marta i tada je DPS osvojio devet, SNP sedam, DF odnosno koalicija "Za budućnost Berana" šest, Demokrate šest, Berane sad četiri, Prava Crna Gora dva i Ujedinjena Crna Gora jednog odbornika.

To je bilo prije ulaska SNP u manjinsku Vladu na državnom nivou, i većina partija je bila raspoložena da formira lokalnu vlast bez SNP zbog njihove najave da će ući u tu Vladu.

Trinaest odbornika Demokrata, Berane sad, Prave Crne Gore i Ujedinjene Crne Gore danas su se oglasili saopštenjem u kojem pozivaju DF da se vrati za pregovarački sto o formiranju vlasti u Beranama.