Konstitutivna sjednica SO Ulcinj nije nastavljena, u sali nije bilo službe, Bajraktari: Brutalna opstrukcija opozicije

Nastavak sjednice je na zahtjev 19 odbornika nove vladajuće većine (Koalicija za novi početak i Forca) i dva odbornika Demokratske Crne Gore sazvao doskorašnji šef parlamenta Hadži Sulejmani nakon što to juče nije učinila predsjedavajuća Jasmina Hasa (DUA)

6567 pregleda 0 komentar(a)
Danas u sali SO Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Danas u sali SO Ulcinj, Foto: Samir Adrović

Konstituivna sjednica Skupštine opštine (SO) Ulcinj, koja je prekinuta juče nakon verifikacije mandata odbornicima, nije nastavljena ni danas jer u sali nije bilo skupštinske službe.

Nastavak sjednice je na zahtjev 19 odbornika nove vladajuće većine (Koalicija za novi početak i Forca) i dva odbornika Demokratske Crne Gore sazvao doskorašnji šef parlamenta Hadži Sulejmani nakon što to juče nije učinila predsjedavajuća Jasmina Hasa (DUA).

Ona je danas po kuriru, odbornicima u sali poslala odgovor na zahtjev za održavanja nastavka sjednice u kom poziva na konsultacije.

"Konsultacije je trebalo održati juče, odmah nakon što je predsjedavajuća dala pauzu a ne danas ili sjutra", kazao je novinarima predsjednik Force, Genci Nimnabegu nakon što je postalo jasno da sjednica neće biti održana.

Ocijenio je da je u pitanju nastavak političke igre u cilju opstruiranja konstituisanja nove vlasti.

"Najveći gubitnici te igre su građani Ulcinja ali vjerujem da ćemo uskoro uprkos svemu formirati vlast", kazao je Nimanbegu.

Na dnevnom redu konstitivne sjednice, osim verifikacije mandata u skladu sa rezultatima izbora od 27. marta, bio je i izbor novog predsjednika SO.

Juče su bile dostavljene dvije kandidature- od novouspostvljene većine koja je predložila Ardiana Mavrića (Forca) i DPS, koji je predložio svoju kandidatkinju, Ivanu Popović.

Hasa, koja je predsjedavala konstituivnom sjednicom kao najstariji odbornik, kasnije nije bila u sali a ni skupštinska služba do 15.30 časova nije uspjela da pripremi neophodna dokumenta i glasačke listiće pa je sjednica prekinuta.

Odmah nakon toga, na zahtjev buduće vladajuće većine i Demokrata, sazvan je nastvak sjednice za danas.

Nešto kasnije, na sajtu Opštine, v.d sekretar SO Besart Resulani (DUA), obavijestio je odbornike da je shodno dogovoru sa predsjedavajućom, nastavak konstituivne sjednice zakazan za utorak, 31.05.

Predsjednik OO URA Ulcinj i kandidat za predsjednika Opštine Omer Bajraktari kazao je danas da ulcinjska opozicija nastavlja brutalnu opstrukciju u vezi konstituisanja nove vlasti.

"U tu opstrukciju, danas se uključila i skupštinska služba, koja nije bila skupštinska nego partijska. I juče smo imali partijsku predsjedavajuću umjesto predsjedavajuću koja zastupa interese svih odbornika“, kazao je Bajraktari.

Naveo je da se skupštinska služba nije odazvala pozivu 21 odbornika, što je skoro dvije trećine ukupnog broja odbornika koliko broji ulcinjski parlament.

Na izborima 27.marta, Koalicija za novi početak(URA, DP, SD, SDP i AA) osvojila je 14 mandata, DPS i BS šest koliko i DUA i DSCG, Forca pet i Demokrate dva. Pojedinačno, DP, DUA, Forca, URA i DPS osvojili su po pet mandata, SD i Demokrate po dva, SDP, DSCG, BS i AA po jedan.

Novu vladajuću većinu u prošlu subotu veče dogovorili su Koalicija za novi početak i Forca. U opozicionim klupama u naredne četiri godine biće DUA-DSCG, DPS-BS i Demokrate.

Prema dogovoru nove vlasti, Koalicija za novi početak i Forca imaće iz svojih redova predsjednike Opštine i Skupštine, po principu rotacije na dvije godine.

Bonus video: