Đurović i Ozan: Dobar osnov za unapređenje veza Crne Gore i Turske

Đurović ukazala na značaj saradnje u domenu turizma, ističući da reputacija Turske kao prepoznate turističke destinacije može doprinijeti razmjeni iskustava sa turističkim poslenicima iz Crne Gore

1241 pregleda 2 komentar(a)
Đurović i Ozan, Foto: Skupština Crne Gore
Đurović i Ozan, Foto: Skupština Crne Gore

Razvijena diplomatska mreža dobar je osnov za unapređenje i razvijanje poslovnih i kulturnih veza između Crne Gore i Turske, ocijenjeno je u razgovoru predsjednice crnogorske Skupštine Danijele Đurović sa ambasadorkom Turske u Crnoj Gori, Songul Ozan.

Iz Skupštine Crne Gore su saopštili da je Đurović podsjetila na odlične bilateralne odnose i naglasila da međuparlamentarna saradnja predstavlja dodatan podsticaj u snaženju budućih odnosa.

“Đurović se osvrnula na kooperativnost u okviru širih bezbjednosnih mehanizama i tom prilikom zahvalila na podršci Turske u strateškim opredjeljenima, kao i u regionalnim inicjativama”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, Đurović je rekla da jaka međuparlamentarna diplomatija, kako na najvišem, tako i na nivou radnih tijela i grupa prijateljstava, predstavlja temelj za širenje dalje saradnje u oblasti kulture, privrede i ekonomije.

“Sagovornice su se saglasile da ekonomska saradnja u oblastima od zajedničkog interesa treba biti dodatno osnažena, ocijenivši da razvijena diplomatska mreža predstavlja dobar osnov za dalje unapređenje i razvijanje poslovnih i kulturnih veza”, rekli su iz Skupštine.

Oni su naveli da je Đurović ukazala na značaj saradnje u domenu turizma, ističući da reputacija Turske kao prepoznate turističke destinacije može doprinijeti razmjeni iskustava sa turističkim poslenicima iz Crne Gore.

Đurović je posebno zahvalila na podršci koju turska Vlada u kontinuitetu pruža Crnoj Gori u oblasti obrazovanja, kroz stipendiranje studenata iz Crne Gore za školovanje na turskim univerzitetima.

Ozan je istakla da postoji mogućnost povećanja broja stipendija koje će Vlada Turske odobriti crnogorskim studentima u narednom periodu.

Prema riječima Ozan, Crnu Goru i Tursku vezuje bogata zajednička tradicija, dok je saradnja sa Skupštinom Crne Gore na zavidnom nivou.

“Ona je pozvala Đurović da pruži doprinos turskim investitorima zainteresovanim za ulaganja u našu zemlju”, rekli su iz Skupštine.

Kako su dodali, Ozan je česititala Đurović na imenovanju, ocijenivši da je izborom pripadnice manje zastupljenog pola na čelo najvišeg zakonodavnog doma Crne Gore, poslata snažna poruka brojnim pokretima žena u svijetu.

Bonus video: