Ministar odložio izbor čelnika Upravnog suda

Konstatovan prestanak sudijske funkcije Jovanu Stankoviću, sudiji Osnovnog suda u Herceg Novom koji je podnio ostavku, potvrdivši da je neke odluke donio pod protiskom Vesne Medenice

6092 pregleda 0 komentar(a)
Kovač, Foto: Luka Zeković
Kovač, Foto: Luka Zeković

Sudski savjet konstatovao je prestanak sudijske funkcije Jovanu Stankoviću, sudiji Osnovnog suda u Herceg Novom koji je ranije podnio ostavku, potvrdivši prije toga da je neke odluke donio pod protiskom bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

Na sajtu pravosuđa objavljeno je da je sudiji konstatovan prestanak funkcije.

Danas je trebalo da počne procedura izbora predsjednika Upravnog suda, ali je to to odloženo na zahtjev ministra pravde i člana Sudskog savjeta Marka Kovača.

"Prilikom utvrđivanja dnevnog reda, kod tačke 2 – izbor predsjednika Upravnog suda Crne Gore – nakon diskusije članova Savjeta, ova tačka nije uvrštena na dnevni red današnje sjednice jer nije bilo kvoruma.

Ministar pravde je tokom rasprave istakao da smatra da treba poništiti oglas za izbor predsjednika Upravnog suda zbog povreda člana 17 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, naglašavajući značaj izbora predsjednika ovog suda," piše u saopštenju na sajtu.

Savjet je konstatovao, navodi se, da nije ispoštovana prethodna procedura u smislu da je bila praćena povredama člana 17 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i usklađenosti sa praksom Savjeta i Upravnog suda, a posebno imajući u vidu da Komisija za napredovanje nije imala mogućnost odlučivanja zbog nedostatka kvoruma, kao ni Sudski savjet na jednoj od prethodnih sjednica kada je ova tačka takođe bila na dnevnom redu.

Sudski savjet je na osnovu člana 19 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, konstatovao prestanak članstva u Sudskom savjetu Draganu Baboviću, sudiji Osnovnog suda u Podgorici na lični zahtjev.

Babović je ostavku podnio 20.maja, jer je jedan od kandidata za predsjednika Upravnog suda.

"Savjet nije donio odluku po internim oglasima za trajno dobrovoljno raspoređivanje na po jedno sudijsko mjesto u Osnovnom sudu u Baru, br. 01-1975/22 od 23.03.2022. godine i br. 01-2364/22 od 8.04.2022. godine, jer prijavljeni kandidati na oglase ne ispunjavaju tražene uslove iz člana 86 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama," dodaje se.

Bonus video: