Ujedinjena Crna Gora bez novca iz budžeta

Iz Ministarstva finansija kazali su “Vijestima” da se sredstva koja dobije politički subjekat koji je na izborima nastupao kao koalicija, odnosno grupa birača, raspodjeljuju u skladu sa sporazumom odnosno aktom o obrazovanju tih političkih subjekata
81 pregleda 0 komentar(a)
Goran Danilović, Ujedinjena Crna Gora, Foto: PR Centar
Goran Danilović, Ujedinjena Crna Gora, Foto: PR Centar
Ažurirano: 14.10.2017. 12:54h

Politički pokret Ujedinjena Crna Gora neće dobijati novac za redovan rad iz državnog budžeta iako ima dva poslanika u parlamentu, jer su sva novčana sredstva nakon rascjepa pripala Demosu.

Ujedinjena Crna Gora će sjutra održati Skupštinu na kojoj će za predsjednika biti izabran doskorašnji zamjenik predsjednika Demosa i predsjednik Izvršnog odbora te partije Goran Danilović.

Osim Danilovića, Ujedinjenu Crnu Goru u parlamentu predstavlja i poslanik Goran Radonjić.

Iz Ministarstva finansija kazali su “Vijestima” da se sredstva koja dobije politički subjekat koji je na izborima nastupao kao koalicija, odnosno grupa birača, raspodjeljuju u skladu sa sporazumom odnosno aktom o obrazovanju tih političkih subjekata.

Iz državnog budžeta se za redovan rad političkih subjekata koji imaju poslanike izdvaja 0,5 odsto planiranih ukupnih budžetskih sredstava, umanjenih za sredstva kapitalnog budžeta i budžeta državnih fondova, za godinu za koju se budžet donosi.

Zakonom o budžetu za 2017. godinu sredstva za finansiranje redovnog rada političkih subjekata planirana su u iznosu od 4.314.447 eura.

“Sredstva u visini od 20 odsto raspodjeljuju se u jednakim iznosima političkim subjektima u Skupštini, a ostalih 80 odsto sredstava, srazmjerno ukupnom broju poslaničkih mandata koja imaju u trenutku raspodjele”, kazali su iz Ministarstva finansija.

Prema saznanjima “Vijesti”, Demos mjesečno iz državnog budžeta za redovan rad dobija 18.000 eura, a iz Ujedinjene Crne Gore kazali su nezvanično da je sav novac ostao u partiji Miodraga Lekića.

Prema Statutu Demosa, novcem, uz saglasnost predsjednika partije, raspolaže Izvršni odbor. Parrtija Miodraga Lekića još nije izabrala novi sastav tog stranačkog organa, nakon što je on raspušten zbog sukoba sa Danilovićem. Izvršni odbor Demosa, prema Statutu, može se izabrati samo na Skupštini partije.

Bonus video: