Hoće li se protiv šverca ići do kraja

Abazović danas prvi put pred poslanicima u Skupštini, najviše pitanja iz oblasti vladavine prava

20435 pregleda 34 komentar(a)
"Zašto se ne nastavi stavljanje iza rešetaka ključnih nosilaca mafiokratske vlasti": Abazović, Foto: BORIS PEJOVIC
"Zašto se ne nastavi stavljanje iza rešetaka ključnih nosilaca mafiokratske vlasti": Abazović, Foto: BORIS PEJOVIC

Borba protiv kriminala i korupcije oblast je koja najviše interesuje poslanike u Skupštini, koji će danas, u okviru Premijerskog sata, o tome pitati premijera Dritana Abazovića.

Abazović će odgovarati na poslanička pitanja prvi put od kada je izabran na funkciju premijera, 28. aprila. Tada je izglasana manjinska Vlada, uz podršku Demokratske partije socijalista (DPS). U Vladu su ušli Građanski pokret URA i CIVIS, Socijalistička narodna partija (SNP), Socijaldemokratska partija (SDP) i partije manjinskih naroda.

Pitanja poslanika objavljena su na sajtu Skupštine.

Poslanik koalicije Crno na bijelo (URA i CIVIS) Srđan Pavićević pitaće da li je u vezi sa švercom cigareta u Luci spreman da ide do kraja i da li će pojava bilo kojeg od zvučnih imena, ili funkcija, uspjeti da ga natjera da prekine akciju, a s obzirom na to da “pipci ove hobotnice dosežu do svih pora organizovanog kriminala, ali i do visokih i još viših nivoa u skoro svim granama i djelovima službi bezbjednosti, politike, pravosuđa, društva uopšte i veoma poznatih likova domaće, pa i strane političke i nazovi biznis scene”.

”Spoznajom, koju svi imamo, i u Crnoj Gori, a i u svijetu da je Luka Bar ‘žarište’ ili ‘čvorište’ ponajvećeg i najprometnijeg lanca krijumčarenja i šverca cigareta u Evropi, pretpostavljam da ste svjesni da ste Vi lično i mi, kao društvo, po percepcijama stručne i laičke javnosti, ušli u centar ‘osinjeg gnijezda’ jednog od najopasnijih i najkrvoločnijih kriminalnih lanaca”, naveo je Pavićević.

On pita da li Vlada ima procjenu materijalne štete nanijete Crnoj Gori za bezmalo tri decenije.

Poslanik Demokratskog fronta Andrija Mandić pitaće zašto se zastalo u borbi protiv organizovanog kriminala, koja je počela hapšenjima u pravosuđu i zašto se ne nastavi sa “stavljanjem iza rešetaka ključnih nosilaca mafiokratske vlasti, koje teško optužuju nalazi Europola”.

Portal Libertas press je objavio da se u dokumentima Europola kao članovi kavačkog klana pominju aktivni policijski službenici, Petar Lazović i Ljubo Milović, koji su, prema tim navodima direktno uključeni u šverc velikih količina kokaina iz Latinske Amerike u Evropsku uniju i Australiju.

”Zašto se ne nastavi stavljanje iza rešetaka ključnih nosilaca mafiokratske vlasti”: Abazović
”Zašto se ne nastavi stavljanje iza rešetaka ključnih nosilaca mafiokratske vlasti”: Abazovićfoto: Boris Pejović

”Borba protiv endemske korupcije i organizovanog kriminala je, kako ste izjavili, prioritet u agendi ove Vlade. Na koji način ste planirali da to realizujete?”, pitanje je koje će premijeru postaviti šef Poslaničkog kluba Pokreta za promjene Branko Radulović.

Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković pitaće Abazovića šta će preduzeti da se pokrene ozbiljan dijalog vlasti i opozicije radi obezbjeđivanja ustavne kvalifikovane većine za izbor vrhovnog državnog tužioca, članova Sudskog savjeta i sudija Ustavnog suda.

”Ovo pitanje je ključno za naš dalji EU put odnosno za deblokadu našeg integracionog procesa. Bez hitnog otpočinjanja rada na ovom pitanju nećemo usvojiti privremeno ključna mjerila u oblasti vladavine prava. Jasno je i poznato da je novom metodologijom o pristupanju predviđeno da ne može biti napretka u ostalim poglavljima dok se ne obezbijedi adekvatan progres u poglavljima 23 i 24, a njega nema dok na Ustavom propisan način ne izvršimo izbor na ove ključne pozicije u pravosuđu”, navela je Vuksanović Stanković.

Poslanik Demokratske partije socijalista Danijel Živković pitaće šta Vlada planira da uradi u cilju nastavka puta države ka članstvu u Evropskoj uniji, na kome je, kako navodi, zaustavljena izborom Vlade Zdravka Krivokapića.

”Nakon promjene vlasti koja se desila 30. avgusta 2020. godine, jedan od glavnih proklamovanih prioriteta rada Vlade u kojoj ste bili potpredsjednik bilo je ubrzavanje reformi u procesu EU integracija. Međutim, pogubnom i štetnom politikom neodgovorne Vlade, koja je više brinula o interesima druge države nego Crne Gore, naša država je zaustavljena na putu EU integracija što je konstatovano u Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2021. godinu”, kazao je Živković.

On je naveo da je bivša vlada, usvajanjem zakona po hitnom postupku, bez usklađivanja s evropskim zakonodavstvom, sprovođenjem revanšističke inkvizicije u sektoru javne uprave, “odstranjivanje kadrova nacionalno, vjerski i politički nepodobnih u sektoru obrazovanja, snaženje nacionalizma i klerikalizma, izražena netransparentnost i djelovanje suprotno nacionalnim interesima”, ugrozila dalji napredak Crne Gore ka EU.

I poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić pitaće Abazovića šta će Vlada uraditi na polju intenziviranja procesa evropskih integracija, čiji je zastoj bio evidentan.

Poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović pitaće predsjednika Vlade o tome kakav je trenutni status komandanta Protivterorističke jedinice Petra Kneževića u Upravi policije i šta namjerava da preduzme nakon “njegovog priznanja da je tokom policijske akcije na Cetinju 4. i 5. septembra bio u neposrednoj komunikaciji s pojedinim kriminalnim grupama”.

Da li premijer i dalje misli da DPS treba da ide u prošlost, da bi država imala budućnost

Poslanik Demokrata Momo Koprivica pitaće Abazovića da li je ostao pri ranije izrečenim stavovima o DPS. “Da li danas kao nelegitimni premijer, na funkciji na koju ste izabrani ključno i opredjeljujuće glasovima i 29 poslanika DPS-a, smatrate da: ‘DPS mora da postane prošlost, da bi Crna Gora imala budućnost”, pita Koprivica.

On je podsjetio i na ranije izjave Abazovića da je DPS 30 godina radio sve da “opljačka” Crnu Goru, da podijeli i posvađa Crnu Goru, da mu DPS i kriminalni klanovi crtaju metu i nude novac. Abazović je, prema riječima Koprivice, govorio i da u DPS poslaničkim klubovima sjede Ijudi koji su “ukrali nekome nešto”, “čovjek koji ima 50 krivičnih prijava”, “čovjek zbog kog je država izgubila 10 miliona eura zbog Limenke”, kao i da je DPS “klasični Polit biro, najklasičnije Gestapo metode”...

Bonus video: