Rotirajući predsjednik i u Beranama?

Konstitutivna sjednica je održana prošle sedmice i tada su samo verifikovani mandati odbornika, ali je prekinuta nakon petnaest minuta jer, kako je rečeno, nije bilo predloga za predsjednika Skupštine

8412 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Na dan kad se navršavaju dva mjeseca od lokalnih izbora u Beranama, neizvjesno je da li će biti nastavljena sjednica na kojoj treba da se izabere predsjednik Skupštine.

Odbornici Demokratskog fronta juče nisu bili spremni da dođu na sjednicu jer, kako tvrde, nisu bili obaviješteni o njenom zakazivanju.

Konstitutivna sjednica je održana prošle sedmice i tada su samo verifikovani mandati odbornika, ali je prekinuta nakon petnaest minuta jer, kako je rečeno, nije bilo predloga za predsjednika Skupštine.

Tada je najavljeno da je dogovor parlamentarne većine bez SNP skoro napravljen i da će sjednica biti brzo nastavljena.

Međutim, u međuvremnu je došlo do prekida dogovora između DF i partija koje bi pravile novu većinu, a to su Demokrate, Berane sad, Prava i Ujedinjena Crna Gora.

Ove partije bi sa DF u tom slučaju imale 19 od odbornika, dok bi u opoziciji ostali SNP i DPS.

Demokratska Crna Gora juče je međutim predložila rotaciju na čelu opštine, odnosno podjelu mandata po modelu 2-2, odnosno da kandidat koalicije “Za budućnost Berana” vrši funkciju predsjednika opštine dvije godine, a kandidat Demokrata dvije godine.

”Ovo iz razloga što je parlamentarni odnos broja odbornika ova dva subjekta jednak. Javnosti radi da pojasnimo: u svakom drugom gradu predsjednik opštine je biran iz redova onog političkog subjekta koji je imao najviše odborničkih mandata. Onamo, gdje je odnos odborničkih mandata jednak, kao najpravičnije rješenje primjenjivana je podjela mandata (budvanski model)”, navele su Demokrate.

Izbori u Beranama održani su 27. marta i tada je DPS osvojio devet, SNP sedam, DF, odnosno koalicija “Za budućnost Berana” šest, Demokrate šest, Berane sad četiri, Prava CG dva i Ujedinjena jednog odbornika. T. S.

Bonus video: