Miljanić i Savić: Stvoriti osnov za jačanje institucija

Ministar bez portfelja Zoran Miljanić je kazao i da je u posljednjem izvještaju Evropske komisije prepoznat problem korupcije, kao jedne od slabosti crnogorskog društva i da je neophodno brzo konstituisanje Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije

4523 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije je prvi takav dokument, koji će biti osnov za jačanje institucija, međuinstitucionalnu saradnju i usvajanje akata u cilju suzbijanja korupcije.

To je poručio ministar bez portfelja Zoran Miljanić na sastanku sa predsjednikom podgoričkog Višeg suda Borisom Savićem.

Miljanić je kazao i da je u posljednjem izvještaju Evropske komisije prepoznat problem korupcije, kao jedne od slabosti crnogorskog društva i da je neophodno brzo konstituisanje Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije.

On je podsjetio i na ocjene prema kojima je "korupcija u Crnoj Gori endemska pojava", te naglasio da je u kontaktima sa inostranim partnerima najavljena pomoć eksperata koji će dati konkretan doprinos u izradi Strategije i ostalih dokumenata u procesu suzbijanja ove pojave.

"Predsjednik Višeg suda Boris Savić saglasio se sa neophodnošću izrade Strategije i naglasio da je uloga Višeg suda ogromna kada je riječ o suzbijanju visoke korupcije. Uprkos tome, prema njegovim riječima, podgorički Viši sud radi u veoma teškim uslovima zbog skučenog prostora, nedostatka tehničke opreme i kadrovskih problema", saopšteno je iz Kabineta Miljanića.

Savić je istakao da bi izvršna i zakonodavna vlast morale stvaranjem boljih uslova rada sudijama Višeg suda i usvajanjem novih propisa doprinijeti efikasnosti rada. "Navedeni problemi između ostalog utiču na efikasnost postupaka, odnosno da isti predugo traju, pa možemo doći u situaciju da se izvršioci najtežih krivičnih djela nađu na slobodi prije izricanja presude, zbog isticanja rokova za trajanje pritvora", navodi se u saopštenju.

Bonus video: