Marović: Tri važna prioriteta su pred Ministarstvom evropskih poslova

"Ona podrazumijevaju osnaživanje kapaciteta Ministarstva, rekonstrukciju pregovaračke strukture shodno Novoj metodologiji i realizaciju obaveza po pojedinačnim poglavljima pravne tekovine, sa posebnim fokusom na vladavinu prava"

1510 pregleda 0 komentar(a)
Gašparikova i Marović, Foto: Gov.me/ Bojana Ćupić
Gašparikova i Marović, Foto: Gov.me/ Bojana Ćupić

UNDP i Ministarstvo evropskih poslova nastaviće da njeguju uspješnu saradnju kroz jačanje administrativnih kapaciteta u kontekstu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, poruka je sa sastanka potpredsjednice Vlade i ministarke evropskih poslova Jovane Marović sa stalnom predstavnicom UNDP-a u Crnoj Gori Danijelom Gašparikovom.

To je saopšteno iz Sektor za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i procesu pristupanja Evropskoj uniji.

"Dosadašnja saradnja sa UNDP u oblastima koje pokrivaju poglavlja 19-Socijalna politika i zapošljavanje, 23-Pravosuđe i temeljna prava i 27-Životna sredina i klimatske promjene bila je od velikog značaja za evropski put Crne Gore", kazala je Marović i izrazila uvjerenje da će se sadržajna saradnja nastaviti i u narednom periodu kroz različite programe podrške.

Ona je, kako se dodaje u saopštenju, naglasila da su u narednom periodu pred Ministarstvom evropskih poslova tri važna prioriteta koja podrazumijevaju osnaživanje kapaciteta Ministarstva, rekonstrukciju pregovaračke strukture shodno Novoj metodologiji i realizaciju obaveza po pojedinačnim poglavljima pravne tekovine, sa posebnim fokusom na vladavinu prava.

Na toj liniji, navodi se, jasno je istakla da postoji politička volja svih ključnih aktera, a "vidljivi rezultati u poglavljima 23 i 24 su zajednički imenitelj političke agende nove Vlade".

Gašparikova je podsjetila da UNDP od samog početka pruža čvrstu podršku procesu EU integracija Crne Gore, kroz jačanje administrativnih kapaciteta u kontekstu procesa pristupanja EU, dodaje se u saopštenju.

"Možete računati na podršku UNDP i u ovoj posljednjoj, najzahtjevnijoj fazi, kada je potrebno pokazati konkretne rezultate, naročito na planu prevencije korupcije kroz prizmu reforme javne uprave, unapređenje ekoloških standarda, kao i ostvarivanja osnovnih prava, posebno u pogledu rodne ravnopravnosti", rekla je Gašparikova.

Ona smatra da je petogodišnji programski okvir saradnje između UNDP-a i Crne Gore u potpunosti usklađen sa Agendom odživog razvoja 2030 i prioritetima iz procesa pristupanja EU i da predviđa nastavak saradnje u dijelu jačanja institucionalnih kapaciteta, reformskih procesa i evropskih integracija.

"Uvjerena sam da će sistemski odgovor cjelokupnog društva i zajedničko djelovanje svih – institucija, civilnog sektora, partnera – doprinijeti ispunjavanju predstojećih obaveza", istakla je Gašparikova.

Kada je u pitanju jačanje kapaciteta, u saopštenju se navodi da su sagovornice konstatovale da je dosadašnji projekat "Jačanje kapaciteta za koordinaciju i vođenje procesa pristupanja EU" dao nesumnjiv doprinos pregovaračkom procesu, a "posebno, jer ljudska dimenzija, u krajnjem, predstavlja najvažniju komponentu daljeg napretka Crne Gore na putu evropske integracije".

Bonus video: