Demokrate Bar: Grad liči na kasabu iz 19. vijeka

Iz Demokrata smatraju da ukoliko se nastavi "ovakva praksa neadekvatnog odlaganja smeća i neažurnog, neplanskog, neadekvatnog čišćenja istog" građanima prijeti opšta zaraza, a gradu "titula" koja se sada može slobodno udijeliti za najneuredniji grad na primorju
53 pregleda 1 komentar(a)
Smeće Bar, Foto: Demokratska Crna Gora
Smeće Bar, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 19.07.2018. 13:39h

Da gradu Baru, nekadašnjem ekološkom centru Crne Gore, nakon majskih izbora prijeti dodatno degradiranje u svim oblastima, pa i u oblasti zaštite životne sredine, odnosno održavanja grada urednim i čistim, vidimo na primjeru opštinskog preduzeća zaduženog za čistoću grada d.o.o. Komunalne djelatnosti Bar, koje je nakon majskih izbora "promijenilo" partijskog vlasnika, ali očigledno ne i stare navike, navodi se usaopštenju Demokrata Bar.

Oni su poručili da im je jasno da se nakon višegodišnjeg sistematskog uništavanja tog preduzeća "od strane DPS-a, ovaj 'vruć krompir' predaje drugima okrnjen i sistematski uništen".

"Međutim, smatramo da d.o.o. Komunalne djelatnosti Bar ne smije da bude preduzeće sa jedinom i isključivom funkcijom uhljebljenja stranačkih aktivista partije koja njime gazduje, kao što je to do sada bio slučaj, već kao u zemljama razvijenog sjevera da bude preduzeće koje se bavi isključivo svojom djelatnošću, a to je održavanje grada čistim i urednim", poručuju Demokrate Bar.

Dodaju da smo svjedoci da je početak ljetnje sezone obilježen nezapamćenim "gomilama raznoraznog smeća" te da im se čini da se kao nikada do sada "odomaćio nepodnošljiv miris" sa brojnih deponija širom Sutomora, Šušnja, Bjeliša, Starog Bara, Dobrih Voda" i da se sa tim slažu mještani i nezadovljni turisti koji posjećuju grad.

"Sa žaljenjem konstatujemo da Bar trenutno više liči na neko neuređeno selo ili kasabu iz 19. vijeka, nego na mediteransku turističku destinaciju koja plijeni urednošću i čistoćom", navodi se u saopštenju.

Iz Demokrata smatraju da ukoliko se nastavi "ovakva praksa neadekvatnog odlaganja smeća i neažurnog, neplanskog, neadekvatnog čišćenja istog" građanima prijeti opšta zaraza, a gradu "titula" koja se sada može slobodno udijeliti za najneuredniji grad na primorju.

"U vezi sa tim pitamo se: Da li se i na koji način DOO Komunalne djelatnosti pripremilo za ljetnju turističku sezonu i povećan obim posla odlaganja smeća, posebno kabastog otpada? Sa koliko kontejnera (običnih i velikih za kabasti odpad) raspolažu d.o.o. Komunalne djelatnosti, odnosno da li je pokrivena čitava teritorija opštine? Sa koliko zaposlenih trenutno raspolažu d.o.o. Komunalne djelatnosti? Sa koliko vozila (ispravnih) za odvođenje smeća (ali i kabastog otpada) raspolažu d.o.o. Komunalne djelatnosti Bar? Sigurni smo da će se u odgovorima na ova pitanja, nadležnima (Opštini Bar) 'otkriti' i rješenje ovog za njih očigledno nerješivog dugogodišnjeg problema, a u čije rješavanje nijesu uložili ni minimum napora svih ovih godina, osim što su svake godine nepravedno krivca tražili u zaposlenima u ovom preduzeću, koji to svakako nijesu i ne mogu biti krivci za sistemsko propadanje i uništavanje ovog opštinskog preduzeća", zaključuje se u saopštenju barskih Demokra

Galerija

Bonus video: