Hrvatska zagovara što skorije članstvo Crne Gore u EU

Govoreći o istorijskim greškama koje su se dogodile u Dubrovniku, Morinju, ministar Krivokapić je ocijenio da "prosvjećivanje i sazrijevanje naroda ide korak po korak", te da, ne zaboravljajući ono što se dogodilo, gradimo novo povjerenje

4956 pregleda 2 komentar(a)
Grlić Radman i Krivokapić, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Grlić Radman i Krivokapić, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Hrvatska snažno zagovara ubrzanje procesa pregovora između Crne Gore i Evropske unije, jer je strateški interes da Crna Gora postane prva naredna članica EU, istaknuto je tokom sastanka ministra vanjskih poslova Ranka Krivokapića i šefa diplomatije Hrvatske Gordana Grlića Radmana na Cetinju.

Iz MVP-a ističu da je posjeta Grlića Radmana, od preuzimanja funkcije, prva dolazna posjeta Prijestonici na ministarskom nivou.

Na sastanku je ocijenjeno da je potrebno iskoristiti trenutak, jer su vrata Unije otvorenija nego ikad, te da je na Crnoj Gori da ubrzanim tempom završi ključne obaveze iz oblasti vladavine prava, kako bi do kraja mandata aktuelne Vlade završila pregovore sa EU. U tom kontekstu, iskazana je spremnost Hrvatske da na međunarodnim adresama zastupa što skorije članstvo Crne Gore u EU.

Krivokapić je, kako je saopšteno, podsjetio na važnost podrške Hrvatske i prilikom stupanja naše države u NATO, ocjenjujući da je upravo ta linija sačuvala stabilnost Crne Gore. Istakao je da je kroz bodrenja i razumijevanja, djelovanje Hrvatske uvijek imalo snažan efekat na našu državu.

Krivokapić i Grlić Radman
foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Govoreći o istorijskim greškama koje su se dogodile u Dubrovniku, Morinju, ministar Krivokapić je ocijenio da "prosvjećivanje i sazrijevanje naroda ide korak po korak", te da, ne zaboravljajući ono što se dogodilo, gradimo novo povjerenje. Na toj liniji, izdvojio je veze dvije države koje se ogledaju u kulturološkom kodu Mediterana, "čija moć se proteže na ukupan državni prostor".

Zajednički je ocijenjeno, kako se navodi, da su dvije države prije svega susjedi, saveznici i partneri, koja će sva bilateralna pitanja rješavati u duhu otvorenosti i političke volje da se nađu obostrano prihvatljiva rješenja.

"Sagovornici su se saglasili da sadržajni i frekventni odnosi Crne Gore i Hrvatske dodatno mogu biti osnaženi saradnjom u oblastima turizma, zdravstva, energetike, kao i saobraćajne infrastrukture, koja je važna za povezivanje primorskih turističkih centara", dodaje se u saopštenju MVP-a.

Tokom posjete Cetinju, Krivokapić i Grlić Radman odali su počast herojima Božićnog ustanka polaganjem vijenca na spomenik u Bajicama. U nastavku, šefovi diplomatija Crne Gore i Hrvatske obišli su dvorac kralja Nikole.

Bonus video: