Sjednica SO Ulcinj do prvog juna ili Vlada preuzima kontrolu

„Upozoravamo predsjedavajuću i sve odbornike da su dužni da postupaju zakonito u granicama ovlašćenja sa punom odgovornošću za zakonitost i cjelishodnost rada SO", navodi se u dopisu Direktorata

9100 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo javne uprave preporučilo je predsjedavajućoj ulcinjskog parlamenta Jasmini Hasa (DUA), da obezbijedi nastavak održavanja prve sjednice novoizabrane SO u cilju njenog konstituisanja, u što kraćem roku a najkasnije do 1. juna.

„Upozoravamo predsjedavajuću i sve odbornike da su dužni da postupaju zakonito u granicama ovlašćenja sa punom odgovornošću za zakonitost i cjelishodnost rada SO. Ukoliko se sjednica ne održi u predloženom roku, ovo ministarstvo će bez odlaganja obavijestiti Vladu o stanju u SO Ulcinj, radi preduzimanja mjera propisanih članom 39 stav 4 Zakona o lokalnoj samoupravi“, stoji u jučerašnjem dopisu Direktorata za efikasnu implementaciju dobre javne uprave Ministarstva javne uprave naslovljenom predjedavajućoj i odbornicima. Dopis je potpisala generalna direktorica Direktorata mr Milijana Vukotić-Jelušić.

U članu 39 stav 4 Zakona o lokalnoj samoupravi stoji „da ako se sjednica ne sazove u roku iz stava 1 ovog člana, odnosno ne održi u roku iz stava 2 ovog člana, sjednicu saziva Vlada, najkasnije u roku od 15 dana od dana isteka propisanog roka za sazivanje, odnosno, održavanje sjednice“.

Na sjednici SO Ulcinj 25. maja, Skupština je verifikovala mandate odbornicima u skladu sa rezultatima loklanih izbora održanih 27. marta. Na dnevnom redu konstituivne sjednice bio je i izbor predsjednika SO - novouspostavljena većina (Koalicija za novi početak i Forca) predložila je Ardijana Mavrića(Forca) ali je onda neočekivano kandidatura stigla i iz DPS koji je predložio svoju kandidatkinju Ivanu Popović. Hasa je tada dala pauzu sa obrazloženjem da skupštinska služba mora da priporemi neophodan materijal i glasačke listiće budući da glasanje u tom slučaju mora biti tajno. Sjednica od tada nije nastavljena a u vladajućoj većini sigurni su da je riječ o opstrukcijama DPS i DUA jer su se o zahtjevu za održavanje nastavka sjednice, koji je podržalo gotovo dvije trećine odbornika(19 odbornika većine i dva Demokrata), kako kažu, suprotno statutu i zakonima, oglušili i predsjedavajuća i skupštinska služba.

Sa druge strane, iz skupštinske službe negirali su optužbe i saopštili su da je shodno dogovoru sa predsjedavajućom, nastavak sjednice zakazan za utorak, 31. maj.

Ministarstvo je postupilo po inicijativi upravne inspekcije kojoj je zahtjev za vršenje inspekcijskog nadzora podnio odbornik u SO i kandidat za predsjednika Opštine Omer Bajraktari (URA).

Na izborima 27.marta, Koalicija za novi početak(URA, DP, SD, SDP i AA) osvojila je 14 mandata, DPS i BS šest koliko i DUA i DSCG, Forca pet i Demokrate dva.

Novu vladajuću većinu u subotu 21. maja, dogovorili su Koalicija za novi početak i Forca. U opozicionim klupama u naredne četiri godine biće DUA-DSCG, DPS-BS i Demokrate.

Prema dogovoru nove vlasti, Koalicija za novi početak i Forca imaće iz svojih redova predsjednike Opštine i Skupštine, po principu rotacije na dvije godine.

Bonus video: