Partijske kalkulacije za moć u bezbjednosnom sektoru: Bošković i Ivanović u trci da zamijene Kneževića

Ekspert DPS-a za sve resore i ministar koji je na široka vrata uveo partiju u Vojsku Crne Gore kandidat je za čelnika Odbora za bezbjednost. Njegov “protivkandidat” vinuo se u partijske visine SNP-a nakon jednog od partijskih rascjepa, od iskustva ima rad u policiji i Komisiji BOK-a za Cetinje

56003 pregleda 104 komentar(a)
Bošković sa v.d. direktora ANB Savom Kenterom, Foto: Boris Pejović
Bošković sa v.d. direktora ANB Savom Kenterom, Foto: Boris Pejović

Visoki funkcioneri i poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijalističke narodne partije (SNP) Predrag Bošković i Dragan Ivanović kandidati su za funkciju predsjednika skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, a pregovori oko toga kome će pripasti to mjesto i dalje traju u okviru širih o podjeli ostalih mjesta u parlamentu, potvrđeno je “Vijestima”.

Informaciju o pretendentima na čelno mjesto jednog od ključnih skupštinskih odbora saopštio je u četvrtak u emisiji “Načisto” Televizije “Vijesti” aktuelni predsjednik odbora Milan Knežević (Demokratski front). On je rekao da je u toku “mrtva trka” da li će poslanik DPS-a Predrag Bošković ili poslanik SNP-a Dragan Ivanović biti imenovani za predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu.

”Zašto fino ne izađu kao ljudi, potpišu inicijativu za moju smjenu i smijene me, nego preko Administrativnog odbora žele da promijene čitav sastav Odbora za bezbjednost i odbranu i da kažu: “Evo, mi nismo smijenili Milana Kneževića”, rekao je predsjednik DNP-a.

Ivanović sa direktorom Uprave policije Zoranom Brđaninom
Ivanović sa direktorom Uprave policije Zoranom Brđaninom foto: BORIS PEJOVIC

Bošković i Ivanović juče nisu odgovarali na pozive i poruke “Vijesti”, koje su pitale šta ih preporučuje za obavljanje te važne funkcije. Ni iz partija kojima pripadaju nisu odgovorili da li je, među novom većinom, dogovoreno ko će biti na čelu odbora.

On je jedan od najvažnijih u Skupštini, imajući u vidu da, između ostalog, razmatra predloge zakona, drugih propisa i opštih akata, strategiju i druga pitanja iz oblasti bezbjednosti i odbrane Crne Gore i njenih građana i vrši parlamentarnu kontrolu rada policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost i drugih bezbjednosnih organa i službi. Članovi odbora imaju pristup tajnim podacima iz sektora bezbjednosti, a predsjednik i zamjenik članovi su Vijeća za nacionalnu bezbjednost - krovnog tijela obavještajnog sektora.

Odbor vrši nadzor nad Agencijom za nacinalnu bezbjednost, Ministarstvom odbrane, Ministarstvom unutrašnjih poslova i Upravom policije.

Poslanica SNP-a Milosava Paunović potvrdila je “Vijestima” da je šef poslaničkog kluba i predsjednik podgoričkog odbora te stranke Dragan Ivanović kandidat za nasljednika Kneževića.

Ona je kazala da bi Ivanović trebalo da bude izabran na tu poziciju zato što, kako navodi, ispunjava neophodne profesionalne kriterijume za nju. “Riječ je o čovjeku koji je dugo godina bio na važnim mjestima u sistemu bezbjednosti, pa stoga smatramo da ga to kvalifikuje da preuzme tu funkciju, koju mora obavljati profesionalac”, istakla je Paunović.

Ekonomista i ekspert za sve

Bošković, koji je član Predsjedništva DPS-a, po profesiji je diplomirani ekonomista, magistrirao je u Beogradu. Četiri puta je bio ministar, poslanik u više mandata, a sada je član Odbora za bezbjednost.

Posljednja njegova pozicija bila je na čelu Ministarstva odbrane, odakle ga je ispratila afera političkog pritiska na kandidate za kadete Vojske Crne Gore. Nepravosnažno je osuđena aktivistkinja te partije Dušica Vulić koja je pred parlamentarne izbore 2020. u ime DPS-a obećavala kandidatima za Vojsku Crne Gore da će dobiti posao u zamjenu za glasanje za tu stranku.

Podgorički Osnovni sud je oglasio krivom za krivično djelo povreda slobode opredjeljenja pri glasanju, ali podgoričko tužilaštvo u tom postupku nije proširilo istragu iako je bilo indicija i izjava o umiješanosti drugih osoba visokopozicioniranih u MO.

Na snimku, koji je tada objavio portal In4s, čuje se kako Vulić objašnjava kandidatkinji da će biti primljena u Vojsku ako se drži njenih uputa i da će “sjutra ići sa Peđom Boškovićem na razgovor”.

Bošković je to negirao, dok je tadašnja opozicija tvrdila, kao i mjesecima unazad, da je on Vojsku pretvorio u partijsku ćeliju DPS-a.

U tom kontekstu poslužile su, kako je svjedočila opozicija, i izmjene Zakona o vojsci, koje je Skupština usvojila nakon što je Bošković došao na čelo Ministarstva. Tim propisom je dio nadležnosti u komandovanju VCG prebačen sa načelnika Generalštaba na ministra odbrane.

Prije te funkcije Bošković je od 2012. do 2015. bio ministar rada i socijalnog staranja. Prosvjetu je preuzeo 2015. i tim ministarstvom je rukovodio do izbora 2016. godine. Prethodno, on je u ime države, između 2009. i 2012. godine, bio na čelu Odbora direktora Rudnika uglja u Pljevljima.

Obavljao je i funkciju zamjenika ministra spoljnih poslova Srbije i Crne Gore, a radno iskustvo sticao je i kao predavač na Ekonomskom fakultetu u Podgorici. Bio je i predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja u Pljevljima.

Bošković je bio i na čelu ženskog rukometnog kluba “Budućnost”.

Napredak nakon odlaska Kaluđerovića

Za razliku od njega Dragan Ivanović gotovo iz opozicionih klupa pokušava da u ime partije dobije čelno mjesto u Odboru za bezbjednost. Kao predlog bivšeg premijera Zdravka Krivokapića on je vodio Komisiju za analizu rezultata operativnog usklađivanja organa obavještajno-bezbjednosnog sektora u vezi događaja na Cetinju, koja je bila formirana pri Birou za operativnu koordinaciju bezbjednosnih službi.

Zašto je Krivokapić predložio njega nije poznato, niti je o tome diskutovano.

Ivanović je javnosti poznat nakon što je postao predsjednik Gradskog odbora SNP-a u Podgorici i to pošto su grupa funkcionera te partije i tadašnji čelnik odbora Velizar Kaluđerović napustili stranku i formirali Demokrate. U međuvremenu je Ivanović napredovao do potpredsjednika SNP-a.

Na avgustvskim izborima 2020. izabran je za poslanika a potom i šefa kluba te stranke u Skupštini, te između ostalog i člana Odbora za bezbjednost. U njegovoj biografiji piše da je završio Pravni fakultet. Iako je poznato da je radio u policiji, drugi detalji se ne znaju niti su njegove kolege, koje su Vijesti kontaktirale, znaju da objasne na kojim poslovima je bio angažovan.

U trenutnom sastavu Odbora za bezbjednost su, pored Boškovića i Ivanovića i poslanici Mevludin Nuhodžić (DPS), Vladan Raičević (PzP), Dragan Krapović (Demokrate), Boris Bogdanović (Demokrate), Miloš Konatar (URA), Branko Čavor (DPS) i Ivan Brajović (SD).

DPS traži Zakonodavni i Odbor za politički sistem

Prema saznanjima “Vijesti”, DPS još traži i Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu i Zakonodavni odbor. Sve je to, kako je nezvanično objašnjeno, “dio širih pregovora koji uključuju i pitanje potpredsjedničkih mjesta u parlamentu”.

Odborom za politički sistem trenutno rukovodi Momo Koprivica (Demokrate), a Zakonodavnim Maja Vukićević (DF).

Injac pokrenula izmjene Zakona o vojsci

Radna grupa Ministarstva odbrane, tokom mandata Olivere Injac, počela je da radi na pripremi predloga izmjena Zakona o vojsci kako bi se nadležnosti koje se tiču komandovanja i njenog funkcionisanja vratili načelniku Generlštaba, saznaju Vijesti.

Ministarstvo je nedavno promijenilo šefa nakon što je taj resor preuzeo Raško Konjević (SDP).

Bonus video: