Abazović: Kad se tekst Temeljnog ugovora uskladi biće dostupan javnosti, neradna nedjelja neće biti ukinuta bez dogovora

"Treba da ga na najbolji mogući način sklonimo sa dnevnog reda. Bio sam srećan nakon susreta sa patrijarhom Porfirijem i oni su srećni da potpišu Temeljniu ugovor", rekao je Abazović

12085 pregleda 35 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 30.05.2022. 12:51h

Nema nikakvih većih problema kada je riječ o Temeljnom ugovoru i kao i svaki dokument, ugovor mora da prođe Sekretarijat za zakonodavstvo, nadležnu Komisiju i tek onda dođe na Vladu, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

Poručio je da će u momentu kada se inicijalni tekst uskladi biti dostupan javnosti

"Svi će moći da ga vide, pogledaju, komentarišu. Treba da ga na najbolji mogući način sklonimo sa dnevnog reda. Bio sam srećan nakon susreta sa patrijarhom Porfirijem i oni žele to da potpišu. To je najbolji način da se iskaže poštovanje prema državi. Na taj način ćemo izači iz one matrice da je neko iznad zakona, da je neko iznad države", rekao je Abazović.

"Volio bih da se to sjutra riješi, ali ne bih robovao datumima jer to iziskuje zajedničke sastanke na nivou Crkve i države", rekao je Abazović.

Poligon potreban, ali mu nije mjesto na Sinjajevini

Vojska Crne Gore kao i sve druge vojske svijeta i NATO-a mora da ima poligon za treninge, ali to na Sinjajevini nije moguće iz ekoloških razloga, smatra Abazović.

"Naš zadatak je da vidimo postoje li drugi lokaliteti. Moj je stav da poligon nama treba, da ga Vojska mora imati, ali ne na Sinjajevini. Da li Crna Gora ima druge lokacije koje bi mogle da budu zanimljive, mislim da ima. Apelujem na ministra odbrane da sa drugim ministrima pogleda koja bi to druga lokacija bila prihvatljiva i ispunjavala sve standarde".

Neradna nedjelja neće biti ukinuta bez dogovora sa sindikatima i poslodavcima

Neradna nedjelja neće biti ukinuta i radnici mogu da budu spokojni osim ako to ne bude dogovor sa svim sindikatima i poslodavcima, kazao je predsjednik Vlade.

On je odgovarajući na pitanja novinara kazao da će, ukoliko budu imali konsenzus oko remodeliranja neradne nedelje, Vlada promptno odgovoriti na to.

"Nije samo modalitet da se ukine neradna nedalja. Ako je radna nedelja može biti neradan ponedeljak. Dupla dnevnica ostaje. Postoji modalitet da se ne ukine uopšte, da se radi do dva sata popodne. Raduje me što građani Crne Gore reaguju na ovakve teme", rekao je Abazović.

Bonus video: