Adžić: U državi više nema nedodirljivih, borba je krenula na svim nivoima

Ministar pravde Marko Kovač kazao je da je čvrsto uvjeren da su sve institucije svjesne izazova "koji je pred nama".

23259 pregleda 55 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Željka Vučinić
Sa sastanka, Foto: Željka Vučinić

Ministar unutrašnjih poslova, Filip Adžić kazao je da je borba protiv kriminala i korupcije jedan od prioriteta Vlade i da u državi više nema nedodirljivih.

On je tokom početnog sastanka "Peer review" misije Evropske komisije na temu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori rekao da se danas dešava ono što je bilo nezamislivo prije pola godine, navodeći hapšenja Vesne Medenice, Blaza Jovanića...

"Borba je krenula na svim nivoima i nastavljamo je u narednom periodu", istakao je Adžić.

On je podsjetio da su spriječene i brojne likvidacije zahvaljujuci policiji, zaplijenjene značajne količine droge...

Istakao je da je tokom postizanja tih rezultata bila značajna podrška međunarodnih partnera.

"Uradiću sve da postanemo prva naredna clanica EU", poručio je Adžić.

Šef Sektora za evropske integracije, politiku, medije i informisanje u Delegaciji Evropske unije u Podgorici Rikardo Seri rekao je da će misija imati niz preporuka koje će služiti Crnoj Gori kao mapa puta dok bude radila na jačanju kapaciteta u borbi protiv kriminala.

On je rekao da će misija trajati četiri dana, gdje će se razgovarati o cjelokupnom postupku od faze istrage do pravosnažnih presuda.

Istakao je da će EU izvijestiti o napretku o izvještaju koji će biti objavljen krajem godine.

Ministar pravde Marko Kovač kazao je da Vlada formirana sa ciljem bržeg i efikasnijeg pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji i da je čvrsto uvjeren da su sve institucije svjesne izazova "koji je pred nama".

Dajući kratak osvrt na neke od preporuka iz poslednje "peer review" misije, Kovač je rekao da će radna grupa razmatrati sve preporuke koje se tiču Zakonika o krivičnom postupku.

On je kazao da je završena analiza primjene sporazuma o priznanju krivice, te da je jasno u kom pravcu treba pristupiti izmjenama ovog instituta.

Istakao je da su u decembru prošle godine već izvršene izmjene Zakonika o krivičnom postupku, preko mjera tajnog nadzora kako bi se omogućila njihova primjena.

Kada je riječ o smještajnim kapacitetima Specijalnog državnog tužilaštva i Vrhovnog državnog tužilaštva, Ministarstvo pravde je već ustupilo pet kancelarija, a ministar je poručio da se nadaju da će u narednih nekoliko mjeseci naći sistemsko rješenje za ta dva tužilaštva.

“Crna Gora mora nastaviti sa reformama”, poručio je.

Misija je od posebnog značaja u kontekstu pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji u poglavlju 23 - Pravosuđe i temeljna prava i u poglavlju 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost, a predvodiće je nezavisni eksperti iz Belgije, Njemačke, Italije i Austrije.

Organizuje se u okviru ciklusa "peer review" misija na temu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije koje se održavaju u svih šest zemalja Zapadnog Balkana.

Iz Generalnog Sekretarijata Vlade je saopšteno da je cilj misije procjena kapaciteta Crne Gore za suočavanje s korupcijom na visokom nivou i organizovanim kriminalom, s naročitim fokusom na borbu protiv pranja novca, kroz razmatranje konkretnih predmeta u ovoj oblasti s predstavnicima sudstva, državnog tužilaštva i Uprave policije Crne Gore.

Tokom "peer review2 misije, nezavisni eksperti će u direktnoj komunikaciji s predstavnicima svih segmenata crnogorskog pravosudnog lanca razmotriti ukupno devet predmeta iz oblasti korupcije i organizovanog kriminala, od trenutka započinjenja istrage do donošenja pravosnažnih sudskih presuda.

Dodatno, "peer review" misija će poslužiti i kao prilika da se razmotri i stepen realizacije preporuka iz izvještaja s prethodne peer review misije na ovu temu, održane u 2019.

Misiju organizuje Evropska komisija, putem Instrumenta tehničke pomoći i razmjene informacija (TAIEX), u saradnji s Ministarstvom evropskih poslova.

Bonus video: