Durmitorska inicijativa: Potrebno hitno pronalaženje privremene lokacije za deponiju dok se sanacija postojeće ne riješi

"Za ovako osjetljivo pitanje, rešenje se ne može donositi na prečac i „preko koljena“, neophodno je organizovanje okruglih stolova, angažovanje struke i kvalitetno pronalaženje dugoročnog rješenja po modelu razvijenih društava"

2502 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Durmitorska inicijativa
Foto: Durmitorska inicijativa

Durmitorska inicijativa saopštila je da Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje deponije građevinskog otpada, pretovarene stanice za komunalni otpad i dodatne kade za odlaganje komunalnog otpada, ne rješava problem odlaganja otpada na Žabljaku, poručivši da je potrebno hitno pronalažanje privremene lokacije, dok se sanacija postojeće deponije adekvatno ne riješi.

U saopštenju, iz DI poručuju da su Durmitorci na jučerašnjoj javnoj raspravi, "za razliku od blanko podrške", iskazali opravdanu bojazan od tog projekta, ali i upozorili da naselja Tmajevci, Meždo, Kovačka Dolina kao i obližnji hoteli ovakvim improvizovanim rješenjem u svom dvorištu dobijaju izvor zaraze i ozbiljnu opasnost za ljude i prirodu na Žabljaku.

Na javnoj raspravi je, kako je saopšteno, trebalo formalizovati odluke lokalne DPS - SD vlasti ali i dati saglasnost na pomenuti Elaborat.

"Za ovako osjetljivo pitanje, rešenje se ne može donositi na prečac i „preko koljena“, neophodno je organizovanje okruglih stolova, angažovanje struke i kvalitetno pronalaženje dugoročnog rješenja po modelu razvijenih društava. Članovi GP Durmitorska inicijativa iskazali su nedvosmislen stav da se ne protive sanaciji postojeće deponije niti ponovnom pokretanju neuspješnog projekta reciklažnog centra, međutim proširenje deponija smeća, na uštrb životne sredine, ne može biti prihvatljivo za svakog ekološki osvjiješćenog čovjeka", piše u saopštenju.

Iz Durmitorske inicijative poručuju da iskazuju zadovoljstvo što na kraju rasprave nijesu doneseni zaključci što, kako tvrde, dovodi u pitanje legitimnost iste i neophodnost ponovnog pokretanja ovog pitanja.

Pozvali su predstavnike političkih partija, kojima su građani dali mandat da štite sredinu, da se pojave i uzmu aktivnije učešće u raspravama, a ne da, kako kažu, političkim floskulama i dalje drže narativ o tome da su nezamjenjivi, "a da su oni koji su se samoorganizovali da brane prostor Durmitora, izdajnici."

"Durmitorska inicijativa, kao pokret nastao iz glave iz srca cijelog naroda, uvijek će i na svakom mjestu zagovarati zaštitu durmitorskog područja, uz konsultovanje struke i nauke, cijeneći da se radi o lokalitetu čija se vrijednost do sada nije dovoljno razumjela i čiji se potencijali nijesu u dovoljnoj mjeri cijenili. Zdravlje i život prirode i ljudi na Durmitoru, ne smiju biti kolateralna šteta nesavjesnom odnosu i deponovanju smeća na predviđeni način", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: