Zasjedanje SO Ulcinj opet prekinuto: Vlada bi za najkasnije 15 dana trebalo da zakaže nastavak

S obzirom da je Jasmina Hasa (DUA) podnijela ostavku na mjesto odbornice, današnjom sjednicom predsjedavao je predsjednik DUA Mehmed Zenka, kao prvi naredni najstariji odbornik. On je kazao da se nijesu stekli zakonski uslovi za nastavak sjednice jer je rok za konstituisanje Skupštine istekao 27. maja

24931 pregleda 13 komentar(a)
Ulcinj, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ulcinj, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Vlada Crne Gore bi trebalo najkasnije za 15 dana da zakaže nastavak konstituivne sjednice Skupštine opštine (SO) Ulcinj budući da je zasjedanje na kom je trebalo da bude izabran novi predsjednik SO, prekinuto i danas.

To je epilog šestodnevnog nadgornjavanja novouspostvljene većine (Koalicija za novi početak i Forca) i Demokratske unije Albanaca (DUA) i Demookratske partije socijalista (DPS), koji bi nakon konstituisanja lokalnog parlamenta, trebalo da završe u opozicionim klupama.

S obzirom da je Jasmina Hasa (DUA) podnijela ostavku na mjesto odbornice, današnjom sjednicom predsjedavao je predsjednik DUA Mehmed Zenka, kao prvi naredni najstariji odbornik.

On je kazao da se nijesu stekli zakonski uslovi za nastavak sjednice jer je rok za konstituisanje Skupštine istekao 27. maja.

Najavio je da će o svemu obavijestiti Vladu, koja je sada shodno Zakonu o lokalnoj samoupravi nadležna za donošenje odluke o eventualnom nastavku sjednice.

U Članu 39, stav 4 Zakona o lokalnoj samoupravi stoji "da ako se sjednica ne sazove u roku iz stava 1 ovog člana, odnosno ne održi u roku iz stava 2 ovog člana, sjednicu saziva Vlada, najkasnije u roku od 15 dana od dana isteka propisanog roka za sazivanje, odnosno, održavanje sjednice".

U istom članu u stavu 7, piše "da ako se Skupština ne konstituiše u roku od 60 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora, Predsjednik Crne Gore raspisuje nove izbore za Skupštinu".

Kandidat novoformirane većine za predjednika SO Ardijan Mavrić, kazao je "Vijestima" da je ta koalicija već obavijestila Vladu o dešavanjima u ulcinjskom parlamentu i da jaasan odgovor očekuju možda već ove sedmice.

Na konstituivnoj sjednici 25. maja, Skupština je verifikovala mandate odbornicima na osnovu rezultata izbora održanih 27.marta.

Kada se nakon toga očekivala rutinska promocija Mavrića za novog predsjednika SO, DPS je neočekivano za istu funkciju predložio svoju kandidatkinju Ivanu Jančić Popović.

Predsjedavajuća Hasa tada je dala pauzu pojašnjavajući da skupštinska služba mora da pripremi materijal i glasačke listiće, budući da glasanje kada su u pitanju dva ili više kandidata, mora biti tajno.

Sjednica je prekinuta jer se do kraja radnog vremena ni Hasa ni predstavnici skupštinske službe nijesu pojavili u sali.

Odmah nakon toga, na zahtjev nove većine i Demokratske Crne Gore, sazvan je nastvak sjednice za 26. maj, ali se predstavnici skupštinske službe ponovo nijesu pojavili u sali pa su se odbornici razišli neobavljenog posla.

Nešto kasnije, na sajtu Opštine, v.d sekretar SO Besart Resulani (DUA), obavijestio je odbornike da je shodno dogovoru sa predsjedavajućom, nastavak konstituivne sjednice zakazan za utorak, 31.05.

Na izborima 27.marta, Koalicija za novi početak(URA, DP, SD, SDP i AA) osvojila je 14 mandata, DPS i BS šest koliko i DUA i DSCG, Forca pet i Demokrate dva.

Novu vladajuću većinu, dogovorili su Koalicija za novi početak(URA, DP, SD, SDP i AA) i Forca. U opozicionim klupama u naredne četiri godine, ukoliko Skupština bude konstituisana u roku, biće DUA-DSCG, DPS-BS i Demokrate.

Prema dogovoru nove većine, URA i Forca imaće iz svojih redova predsjednike Opštine i Skupštine, po principu rotacije na dvije godine.

Bonus video: