Konjević: Distinkciju između obavještajne i religiozne strane jedne vjerske zajednice bilo je teško objasniti

"Sagovornici su izrazili zabrinutost ruskom agresijom na Ukrajinu, kao i na moguće implikacije rata na region Zapadnog Balkana, ukazujući na značaj jedinstvenog djelovanja NATO-a i evropskih partnera"

13711 pregleda 18 komentar(a)
Sa sastanka Konjević - Pič, Foto: Gov.me/ Bojana Ćupić
Sa sastanka Konjević - Pič, Foto: Gov.me/ Bojana Ćupić

Rat u Ukrajini u punom svjetlu pokazao je značaj članstva Crne Gore u NATO, ukazujući da Crna Gora godinama trpi uticaj treće strane. U bliskoj prošlosti bilo je teško objasniti međunarodnim partnerima distinkciju između obavještajne i religiozne strane jedne vjerske zajednice, kao produžene ruke malignog političkog uticaja trećih strana, rekao je ministar odbrane Raško Konjević.

On je to saopštio na sastanku sa Stjuartom Pičom, specijalnim izaslanikom premijera Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan, navodi se u saopštenju iz ovog vladinog resora.

"Evropa i Zapad moraju biti prisutni i snažiti svoj uticaj na Zapadnom Balkanu. U suprotnom, ostaje stalna opasnost od uticaja trećih strana", istaknuto je na današnjem sastanku dodaju iz Ministarstva odbrane.

Dodaju da je "naglašeno da će Velika Britranija i dalje snažno podržavati Crnu Goru kako na političkom, tako na planu odbrane i bezbjednosti".

"Sagovornici su izrazili zabrinutost ruskom agresijom na Ukrajinu, kao i na moguće implikacije rata na region Zapadnog Balkana, ukazujući na značaj jedinstvenog djelovanja NATO-a i evropskih partnera", dodaje se u saopštenju.

Konjević je istakao, kako se navodi, da Crna Gora dijeli vrijednosti svojih saveznika u okviru Alijanse.

"Crna Gora u tome nema dilemu, pogotovo u kontekstu agresije Rusije na Ukrajinu", istakao je Konjević.

On je saopštio da će nova Vlada nastaviti borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, te da će se zalagati za veću političku stabilnost i ubrzanje EU integracija.

"Izražavajući ekstremnu zabrinutost, Pič je istakao da se svijet puno promijenio nakon invazije Rusije na Ukrajinu. On je ukazao na mnogostruke implikacije rata, među kojima i na opasnosti od sigurnog porasta i jačanja kriminalnih aktivnosti na međunarodnom planu, što je neizbježna posljedica i njihov stalni pratilac", kažu iz Ministartsva odbrane.

Pič se, kako navode, zahvalio na pridruživanju Crne Gore sankcijama Rusiji, ističući značaj jedinstva Evrope u ovom momentu.

"Ukrajinu moramo podržati na pametan način – logistički, ali i politički", rekao je Pič, ukazujući, kako kažu, na dugi istorijat ruskog uticaja u regionu.

Iz ovog vladinog resora navode i da su sagovornici razmijenili stavove o bezbjednosnoj situaciji u regionu, "uz konstataciju da je jedan od ključnih faktora njegove stabilnosti politički dijalog između Beograda i Prištine".

Dodaju da se Konjević zahvalio na brojnim donacijama Ujedinjenog Kraljevstva Crnoj Gori i njenom odbrambenom sistemu.

"Sastanku je prisustvovala ambasadorka UK u Crnoj Gori Karen Medoks i vojni izaslanik u Crnoj Gori na nerezistentnoj osnovi, potpukovnik Timoti Vajt-Bojkot", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: